Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik isprovocirao je novu političku krizu u BiH

Dodik kupuje 2500 dugih cijevi, obuku drže ruski instruktori

 

Dodik

 

Novosti iz svijeta

 

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik isprovocirao je novu političku krizu u BiH najavama o kupnji velikog kontigenta oružja namijenjenog entitetskoj policiji i odlukom da bošnjačkog potpredsjednika RS Ramiza Salkića kazni smanjenjem plaće zbog kritiziranja tog postupka. "Kupujemo 2500 pušaka. Nemao što kriti", potvrdio je Dodik. Dodao je kako je plan vlasti u RS naoružati svakog pripadnika policijskih snaga koji standarno posjeduju pištolje i nekom vrstom oružja duge cijevi.

 

Od reformiranja policijskih snaga u BiH pod međunarodnim nadzorom, nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma, misija Ujedinjenih naroda (IPTF), koja je provodila taj program, uvela je standard po kojemu je svakih deset pripadnika policije na raspolaganju, uz pištolje, moglo imati jedno oružje duge cijevi. Dodik odnosno vlada RS sada to pravilo kane drastično prekršiti.

...

Ispostavilo se kako je vlada u Banjoj Luci  u studenome prošle godine od kragujevačke "Crvene zastave" naručila 2500 strojnica s rokom isporuke 1. ožujka. U specifikacijama koje su objavili lokalni mediji navedeno je kako je naručeno 1500 automatskih pušaka oznake M05E1, čija je pojedinačna cijena 380 američkih dolara, te još 1000 strojnica oznake M92, koje po komadu stoje 360 dolara. Uz svu pripadajuću opremu ukupna cijena narudžbe je 930 tisuća dolara. Iz Ministarstva unutarnjih poslova RS su priopćili kako su za nabavu oružja pribavili sve potrebne suglasnosti iz državnih ministarstava vanjskih poslova, obrane i vanjske trgovine te pozitivno mišljenje Obavještajno-sigurnosne agencije BiH. Potvrdili su kako će početkom travnja početi djelovati posebno središte za izobrazbu policajaca u Zalužanima te da će obuku vršiti instruktori iz Rusije.

Ravnatelj Uprave policije Federacije BiH Dragan Lukač je podsjetio kako su u RS donijeli novi zakon o borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma. Pod okriljem tog zakona, dodao je, u RS-u uspostavljaju teško naoružanu brigadu koja broji između 2500 i 3000 pripadnika. Radi usporedbe, ukupan sastav oružanih snaga BiH projiciran je na razini od 5.000 djelatnih pripadnika, uz 10.000 vojnika i časnika iz pričuve. Dodao je kako su u federalnom MUP-u puške zadnji put nabavljali 2011., no i tada su kupili tek pedeset komada. Lukač je pozvao predstavnike međunarodne zajednice u BiH da se očituju i kažu vrijede li još limiti naoružavanja za vojsku i policiju postavljeni Daytonskim sporazumom.

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić bio je izričit u tvrdnji kako je u pozadini svega zapravo politički projekt koji nema veze s jačanjem sigurnosti građana, odnosno kako je riječ o uspostavi oružanih formacija koje trebaju štititi Dodikovu vlast. Odmah je uslijedila Dodikova reakcija i najava da će Salkiću smanjiti plaću za 20 posto zbog "iznošenja notornih neistina koje nanose nemjerljivu štetu ugledu RS, iz čijeg proračuna potpredsjednik Salkić prima plaću". Salkić je za potpredsjednika RS izabran neovisno o Dodiku i to kao kandidat SDA, a slovi za oštrog kritičara Dodikove vlasti i osobu koja opetovano upozorava na ugrožavanje prava pripadnika nesrpskog naroda u RS-u.

 

Foto: 1. Izvor

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 416 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Strah od ilegalnih migranata je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2018. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja