Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 
Pri apliciranju za članstvo Slovenija je navela da priznaje odluku Badinterove komisije o tome da međurepubličke granice iz vremena SFRJ postaju međudržavnima, ali je tijekom hrvatskih pristupnih pregovora objavila da ima više spornih graničnih točki s Hrvatskom i blokirala pregovore Hrvatske s EU-om

ERJAVEC OPTUŽUJE: Hrvatska je loš primjer za potencijalne članice EU-a

 

Erjavec

 

Novosti iz svijeta

 

 

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je u Sofiji da Hrvatska "nepoštivanjem" arbitraže o granici sa Slovenijom daje negativan primjer ostalim državama zapadnog Balkana na njihovu putu u EU, zbog čega bi on mogao biti usporen.

 

"Hrvatska ne poštuje arbitražnu presudu, čime zemljama u regiji daje izuzetno negativan signal", kazao je Erjavec u izjavi iz Sofije za Slovensku tiskovnu agenciju STA, dodavši da Hrvatska osim sa Slovenijom ima otvorena granična pitanja i sa Srbijom, Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom, pa tako po njegovim riječima predstavlja "glavni problem" kad su u pitanju granični sporovi u regiji.

...

Erjavec, međutim, zaboravlja reći da Hrvatska ima graničnih prijepora sa svim svojim susjednim republikama bivše SFRJ te mada su prema mišljenju Badinterove komisije granice bivših republika postale međudržavne granice, ostalo je primjerice između Hrvatske i BiH otvoreno pitanje je li granica na svim mjestima pravilno utvrđena, ili s Crnom Gorom otvoreno pitanje razgraničenja na moru.

 

Slovenija je članicom EU-a postala 2004., a godinu dana ranije zaključila je pregovore. Pri apliciranju za članstvo navela je da priznaje odluku Badinterove komisije o tome da međurepubličke granice iz vremena SFRJ postaju međudržavnima, ali je tijekom hrvatskih pristupnih pregovora objavila da ima više spornih graničnih točki s Hrvatskom, te je zato blokirala pregovore Hrvatske s EU-om.

 

Do prve blokade pregovora došlo je u listopadu 2008., kad je tadašnji slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel pozvao Komisiju da zaustavi pregovore s Hrvatskom ako ona ne povuče navodno prejudiciranu graničnu crtu iz dokumentacije koju je Hrvatska priložila pristupnoj dokumentaciji.

Europska komisija tada je Sloveniji odgovorila da je stajalište Komisije uvijek bilo da je "otvoreno granično pitanje Slovenije i Hrvatske bilateralno pitanje".
Unatoč tomu što je nekoliko mjeseci kasnije pod predsjedavanjem Francuske koja je u prvoj polovici 2009. vodila EU u šestomjesečnom ciklusu došlo do pokušaja da se bilateralni spor riješi, tadašnji slovenski premijer Borut Pahor odbio je kompromisni prijedlog tadašnjeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, pa je do novog otvaranja pregovora s Hrvatskom došlo tek u jesen 2009., nakon što su Pahor i tadašnja hrvatska premijerka Jadranka Kosor potpisali arbitražni sporazum.

Slovenski analitičari tada su ocjenjivali da je zbog odnosa slovenske vlade prema bilateralnom pitanju došlo do čuđenja među velikim članicama EU-a, ali da one nisu mogle ništa učiniti s obzirom da su sve članice EU-a, pa i kad je riječ o proširenju, ravnopravne i mogu odlučivati o tome samo konsenzusom, ali i da je tada došlo do zahlađenja odnosa Zagreba i Ljubljane koje se osjetilo i slijedećih godina.

 

Foto: 1.Izvor

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 197 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Hrvatsko nebo čuvat će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Nove objave

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja