Korisnička ocjena: 4 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
 
"Ono što su saveznici vidjeli na vježbalištu Poček više je podsjećalo na prvoaprilsku šalu"

Elitna skupina slovenske vojske nije zadovoljila NATO standarde

 

Slovenija

 

Novosti iz svijeta

 

 

Zbog prošlotjedne neuspjele vježbe elitnog bataljona slovenske vojske pri osposobljavanju u skladu s NATO standardom došlo je do svađe ministrice obrane i načelnika glavnog stožera, a neki postavljaju i pitanje jesu li slovenski vojnici spremni za sudjelovanje u mirovnim operacijama u svijetu, tvrdi POP-TV.

 

Probleme u komunikaciji s glavnim stožerom i nekim generalima potvrdila je i ministrica obrane Andreja Katič, rekavši za POP-TV da je tek iz medija doznala detalje o rezultatima provjere bataljonske skupine iz Maribora, koja je prošli tjedan sudjelovala u provjeri borbene spremnosti za kopnene snage u okviru NATO-ova tečaja CREVAL, te da o lošim rezultatima nije na vrijeme informirana i da je zbog toga ogorčena i zabrinuta.

...

Oko 800 izabranih najboljih slovenskih vojnika tijekom prošlotjedne provjere na vježbalištu Poček kod Postojne trebalo je dobiti ocjenu kapaciteta i sposobnosti, ali se pokazalo da  Slovenija  do 1. travnja ove godine neće biti spremna osposobiti taj broj vojnika da budu stvarno sposobni za operativno djelovanje, kako je obećala, tvrdi spomenuta televizija. 

"Ono što su saveznici vidjeli na vježbalištu Poček više je podsjećalo na prvoaprilsku šalu. Vojnici  prema metodi CREVAL NATO saveza nisu znali manevrirati u prostoru, oprema koju im je osiguralo ministarstvo obrane pokazala se lošom, sa čizama su otpadali potplati, a više je vojnika zbog ozeblina moralo tražiti pomoć sanitetske službe i liječnika", navodi POP-TV.

 

Pokazalo se da nema nikakve mogućnosti da Slovenija do 2022. godine doista formira borbeno spremnu bataljonsku skupinu s naoružanjem i novim oklopnim vozilima o kojima se tek raspravlja, a za stanje se međusobno optužuju ministrica i glavni stožer, navodi televizijska postaja POP-TV. Kako tvrdi, zbog toga bi čak moglo doći u pitanje buduće sudjelovanje slovenske vojske u mirovnim operacijama, posebno u okviru SFOR-a na Kosovu, gdje sudjeluje najveći kontingent vojnika iz Slovenije, u okviru stabilizacije i održanja mira.

 

 

 

Foto: 1. Izvor

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 235 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Hrvatsko nebo čuvat će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2018. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja