Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 
Kurz se zauzima za sustav po kojem bi se migrante spašene na Mediteranu vraćalo u Afriku a ne dovodilo u Europu

Imigracija i zaštita granica - fokus predsjedanja Austrije EU-om

 

Kurz

 

Novosti iz svijeta

 

 

Austrija planira iskoristiti svoje predsjedanje EU-om u drugoj polovici ove godine kako bi preusmjerila fokus Unije s razmještanja migranata na sprječavanje njihova dolaska u EU.

 

"Naš cilj je jasan - u Europi ne bi smio postojati spor oko raspodjele migranata nego promjena fokusa prema osiguranju vanjskih granica", rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz na konferenciji za novinare, predstavljajući austrijske prioritete za predsjedanje EU-om.

...

Kurz vlada u koaliciji s protuimigrantskom Slobodarskom strankom, po čemu je Austrija jedina u Europi koja u vladi ima krajnju desnicu. To je rezultat prošlogodišnjih izbora kojima je dominirala europska migrantska kriza. EU je duboko podijeljen u pogledu imigracije. Istočne članice poput Poljske i Mađarske ne žele primiti svoj dio migranata po europskom sustavu kvota. Kurz, protivnik imigracije, obećao je da će iskoristiti svoje dobre odnose s njima, posebno s Mađarskom, kako bi približio dvije strane.

Austrija je prije pozivala istočnoeuropske zemlje da preuzmu svoj dio tereta, a sada, pod Kurzom, kritizira raspravu o kvotama i traži posve nov sustav. Kurz je rekao da nema smisla prepirati se oko postojećeg sustava kvota jer ih istočnoeuropske zemlje ne žele prihvatiti. Zauzima se umjesto toga za sustav po kojem bi se migrante spašene na Mediteranu vraćalo u Afriku a ne dovodilo u Europu i obećava da će posve zaustaviti ilegalnu imigraciju. Na pitanje kakva rješenja predviđa, kazao je kako je jedna opcija širenje mandata Frontexa, europske agencije za granice, te da postoje i druge, a to će ovisiti o pregovorima s europskim čelnicima, uključujući summit o migraciji i sigurnosti 20. rujna.

Drugi austrijski prioriteti uključuju promicanje europske konkurentnosti te daljnji rad na približavanju zemalja zapadnog Balkana EU-u, posebno Srbije i Crne Gore. Kurz je dodao i kako se nada da će EU postići napredak kada je riječ o tome da internetski divovi poput Facebooka i Googlea plaćaju više poreza na dobit u zemljama u kojima ga ostvaruju.

 

 

 

Foto: 1. Twitter

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 283 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Hrvatsko nebo čuvat će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2018. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja