Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 
Bombaši samoubojice svakodnevica su na ulicama i višemilijunskog Kabula, svaki izlazak u grad je rizik da ćete se naći na krivome mjestu u krivo vrijeme

Afganistan - zemlja rata, straha, smrti, korupcije i siromaštva

 

Afganistan

 

Novosti iz svijeta

 

 

Afganistan je danas zemlja rata, straha, smrti, korupcije i siromaštva. Međunarodna zajednica pokušava pomoći, ali to ide sporo. Militantne skupine sve su jače, a sve je složenija i politička situacija.

 

Nakon nekoliko desetljeća rata i još prisutnog talibanskoga terora Afganistanci žive s posljedicama. Zemlja čija je polovina stanovništva mlađa od 18 godina ovisi o međunarodnoj pomoći.

...

Ulice su prepune djece kojima roditelji ne mogu osigurati školovanje, osuđeni su da se sami snalaze. Rat je posebno ostavio traga na njima. "Prije pet godina Hrvatska je obnovila ovu školu", pokazuje Harim Darab Ali HRT-ovom novinaru Zoltanu Kaboku. Imaju, kaže Darab Ali, mnogo problema s dogradnjom, vodom. Stranci dolaze, fotografiraju se, nešto zapisuju, ali nakon toga, kaže, nikakvu daljnju pomoć ne dobivaju. 

Swen Dornig, savjetnik zapovjednika NATO-ove misije za djecu žrtve rata, kaže kako je svaka treća civilna žrtva rata u Afganistanu dijete. 

Talibani su i dalje najveća prijetnja sigurnosti. Trenutačno pod njihovom vlašću živi gotovo 15 milijuna Afganistanaca. "Talibani znaju da neće pobijediti, ali produljuju rat. Ne mogu biti eliminirani jer žive u Pakistanu koji ih i podupire", kaže Sher Mohammed Karimi, bivši načelnik afganistanske vojske. 

Međunarodne snage danas u četvrtoj godini nove misije samo savjetuju afganistanske snage koje se bore s teroristima. Imaju uspjeha, no je li to dovoljno? 

Gotovo 40 godina rata, nestabilnosti, straha od pljački i terorizma pretvorili su svakodnevicu Afganistanaca u život iza visokih zidova. To je bila uglavnom odlika života u ruralnim područjima, ali i veliki gradovi postaju prave betonske utvrde, tu su zapreke za automobile bombe, betonski zidovi, vojska...

 

Uz siromaštvo, korupciju i proizvodnju opijuma Afganistan je pod stalnim udarom terorističkih napada.

 

Bombaši samoubojice svakodnevica su na ulicama i višemilijunskog Kabula. Svaki izlazak u grad je rizik. Ljudi u njemu vraćaju se s posla nadajući se samo jednom - da se neće naći u krivo vrijeme i na krivom mjestu.

 

 

 

Foto: 1. Izvor

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 222 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Hrvatsko nebo čuvat će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2018. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja