Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 
Štrajk bi se mogao proširiti na energetski sektor koji se planira pridružiti od 3. travnja do 28. lipnja

Štrajk zaposlenih u francuskim željeznicama

 

Francuska

 

Novosti iz svijeta

 

 

Službe francuskih željeznica desetkovane su danas, prvog dana štrajkova koji bi se mogli protegnuti na tri mjeseca i postati težak ispit za reforme koje predsjednik Emmanuel Macron  želi provesti u svrhu moderniziranja francuskoga gospodarstva. 

 

Četiri vodeća sindikata sazvala su dvodnevni štrajk, a kane ga održavati svakih pet dana kroz iduća tri mjeseca. Na taj način sindikati se bore protiv restrukturiranja monopolističke nacionalne željeznice Francuske (SNCF) koja bi se, prema vladinu planu, trebala reformirati i postati konkurentna u skladu sa zakonima EU. 

...

Posljednji takav štrajk 1995., paralizirao je Francusku i prisilio tadašnjeg premijera Alaina Juppea da odustane od reforma, zbog čega je poslije morao podnijeti ostavku. Branimo francuske javne službe, ne samo radnike zaposlene u željeznici, rekao je Emmanuel Grondein, čelnik sindikata Sud Rail, jednog od četiriju koji stoje iza štrajka. 

Sindikati su, međutim, slabiji danas nego 1995., a i podijeljeni su u pogledu Macronovih socijalnih i ekonomskih reforma. Više od polovine francuskih birača smatra štrajk neopravdanim, prema rezultatima ankete Ifop od nedjelje.

Željezničke linije za Pariz danas su tako rijetke da je vozio svaki osmi vlak velikih brzina, objavio je SNCF. Zbog toga su autobusne linije za Pariz bile preopterećene, prenose mediji.

Poremećen je i rad međunarodnih željezničkih linija: nema vlakova između Francuske, Švicarske, Italije i Španjolske. Svaki treći vlak za Njemačku je operativan, a Eurostar koji povezuje London, Pariz i Bruxelles također je prorijeđen, naveo je SNCF.

Macron želi jako prezaduženu kompaniju SNCF pretvoriti u profitabilnu tvrtku, no sindikati tvrde da predsjednik takvom reformom zapravo utire put za privatizaciju. Ako Macron pobijedi sindikate u željeznici, postavit će model za druge ključne reforme, uključivo obrazovni i mirovinski sustav, piše Reuters.

Radnici SNCF-a strahuju da će izgubiti radna mjesta zajamčena do umirovljenja, kao i automatski rast plaća po godinama staža te da će se ukinuti velikodušna mirovinska politika kakvu je kompanija provodila.

Štrajk bi se mogao proširiti na energetski sektor koji se planira pridružiti od 3. travnja do 28. lipnja, također protiv planirane liberalizacije energetskog sektora.

 

 

Foto: 1.Izvor

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 236 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Hrvatsko nebo čuvat će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja