Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
 
Grčka je u osam godina dobila više od 273 milijarde eura pomoći svojih vjerovnika, eurozone i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), kroz tri programa pomoći

Postignut povijesni dogovor o završetku grčke krize

 

Grčka

 

Novosti iz svijeta

 

 

Ministri financija eurozone dogovorili su uvjete izlaska Grčke iz njezina trećeg programa pomoći, te posljednji paket pomoći od 15 milijardi eura, potvrdio je predsjednik eurogrupe Mario Centeno.

 

Povijesni dogovor postignut je pred kraj trećeg programa pomoći u kolovozu. Dogovor bi trebao osnažiti povjerenje ulagača tako što će ih uvjeriti da je dug zemlje održiv te da Atena neće popustiti u reformama povratkom na tržište kapitala. To je to. Uspjeli smo obaviti i meko spuštanje ove duge i složene prilagodbe, rekao je Centeno.

...

Europski povjerenik za gospodarstvo Pierre Moscovici je rekao da je postizanje  ovog izvanrednogdogovora od povijesnog značaja. Grčka je kriza večeras završila, rekao je. 

Grčki ministra financija Euklid Cakalotos je rekao da je njegova vlada zadovoljna sporazumom koji je okončao osam godina stezanja remena i reformskih mjera. No ova vlada ne zaboravlja i neće nikada zaboraviti što je grčki narod morao proći tijekom tih osam godina i znamo da (...) moramo osigurati da vrlo skoro grčki narod vidi konkretne rezultate ovog dobrog dogovora, rekao je.

Po sporazumu dogovorenom tijekom šest sati teških pregovora europski će zajmodavci Grčkoj, među ostalim, za deset godina produljiti rokove isplate velikog dijela starijih zajmova. S posljednjom tranšom pomoći od 15 milijardi eura  Grčka će osigurati pokrivanje svojih financijskih potreba 22  mjeseca nakon kraja programa pomoći u kolovozu.

Atena će nakon izlaska iz programa biti pod mehanizmom pojačanog nadzora Europske komisije koji predviđa kvartalna izvještavanja o financijskom stanju Grčke i napretku u ispunjavanju obveza nakon programa.

Cakalotos je napomenuo da su sve obveze već dio vladina plana za rast ili su preostale iz sadašnjeg programa pomoći. Nisu uvedeni nikakvi novi uvjeti, istaknuo je.

Francuski ministar financija Bruno LeMaire je rekao da je izapitanje grčkog duga iza nas. Vlada i grčki narod su obavili vrlo dobar posao, rekao je njemački minstar financija Olaf Scholz uoči sastanka.

Grčka je u osam godina dobila više od 273 milijarde eura pomoći svojih vjerovnika, eurozone i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), kroz tri programa pomoći. Od toga su europski kreditori osigurali 241,6 milijardi eura.
Grčka i njeni europski kreditori su 2015. u okviru Europskog stabilizacijskog mehanizma dogovorili treći paket pomoći vrijedan 86 milijardi eura. Grci su zauzvrat morali provesti više stotina reforma, nerijetko bolnih, napose radi ozdravljenja svojih javnih financija.

 

 

Foto: 1. Twitter

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 263 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Hrvatsko nebo čuvat će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Nove objave

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja