Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 
Plenković: Smatram da je Hrvatska u 22 godine članstva profitirala od konvencijskog sustava Vijeća Europe

Plenković i Jagland hvale ulogu Vijeća Europe

 

Plenković

 

Novosti iz svijeta

 

 

Hrvatski premijer Andrej Plenković i glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland istaknuli su u Strasbourgu važnost te paneuropske organizacije za demokratski i pravni poredak na europskom kontinentu.

 

Plenković danas boravi u Strasbourgu u posjetu Vijeću Europe, najstarijoj paneuropskoj organizaciji koja okuplja 47 država. Hrvatski premijer svoj je posjet započeo susretom s predsjednicom Parlamentarne skupštine Liliane Maury Pasquier, a nakon toga sastao se s glavnim tajnikom Jaglandom.

...

Glavni tajnik Vijeća Europe rekao je nakon susreta da se ne slaže s ocjenama da opada utjecaj Vijeća Europe. "Naprotiv, uloga Vijeća Europe se pojačava", rekao je Jagland, navodeći kao primjer da je Europski sud za ljudska prava posljednje utočište za puno ljudi u Turskoj.

"Uspostavili smo pravni prostor od Vladivostoka do Lisabona, od krajnjeg sjevera do južnog Kavkaza. To je od posebne važnosti za europski kontinent", rekao je Jagland.

Premijer Plenković je rekao da je potpuno suglasan s ocjenama glavnog tajnika Vijeća Europe. "Suglasan sam s ovim što je rekao glavni tajnik. Mislim da Vijeće Europe kao najstarija europska organizacija ima izrazito važnu ulogu u multilateralnom naporu u globalnom upravljanju i daje velik doprinos u političkom upravljanju na europskom kontinentu", rekao je Plenković.

Hrvatska je 1996. godine postala punopravnom članicom Vijeća Europe, a ove godine od svibnja do studenoga prvi put predsjedava Odborom ministara Vijeća Europe.

Hrvatska je kao prioritete tijekom svoga predsjedanja istaknula borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, učinkovitu zaštitu prava nacionalnih manjina i osjetljivih društvenih skupina, osnaživanje lokalne i područne samouprave te zaštitu i promicanje kulturne baštine. 

Glavni tajnik Jagland izrazio je zadovoljstvo zbog prioriteta koje je Hrvatska istaknula tijekom svoga predsjedanja.

Plenković je rekao da je Hrvatska u protekle 22 godine članstva u Vijeću Europe profitirala u smislu jačanja pravnog sustava. "Smatram da je Hrvatska u 22 godine članstva profitirala od konvencijskog sustava Vijeća Europe. Poštujemo i ispunjavamo presude Europskog suda za ljudska prava, to nam je pomoglo da ojačamo naš pravni sustav", rekao je Plenković. 

Plenković se također obratio Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, a nakon toga sudjelovat će na otvaranju izložbe "Hrvatska kulturna baština na popisu UNESCO-a". Također je predviđen susret s predsjednikom Venecijanske komisije Giannijem Buquicchiom te predsjednicom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe Gudrun Mosler-Tornstrom.

Posjet Strasbourgu završit će sastankom s predsjednikom Europskog suda za ljudska prava Guidom Raimondijem.

Vijeće Europe osnovano je 1949. godine i najstarija je europska organizacija. Glavni su joj ciljevi jačanje demokracije, zaštite ljudskih prava i vladavine prava na europskom kontinentu. Vijeće Europe broji 47 država članica.

 

 

Foto: 1. hrt.hr

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: DPCM/HRT/Hina

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 330 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Svijet u 2050. obilježit će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja