Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
 
Projekt platformi za iskrcavanje ili 'kaotično zatvaranje granica'?

Sastanak Europskog vijeća: europsko jedinstvo ponovno na kušnji

 

Migranti

 

Novosti iz svijeta

 

 

 

U Bruxellesu se održava dvodnevni redoviti sastanak na vrhu 28 zemalja članica Europske unije na kojem su migracije ponovno jedna od glavnih tema

 

Premijer Andrej Plenković sudjeluje na summitu EU-a, ali prije toga sudjelovao je na skupu Europskih pučana. Dogovarali su stajališta uoči summita.

...

Izrazio sam jasan stav Hrvatske, da je dobro da krenemo u realizaciju drugog dijela dogovora sa Turskom i financijskih obveza EU-a te spremnost za davanje sredstava za fond za afričke zemlje, izjavio jeIstaknuo je da je za Hrvatsku najvažnije jačanje vanjske dimenzije rješavanja migracijske politike i čuvanje vanjskih granica EU-a. Ukoliko su vanjske granice dobro čuvane, nezakonitih migracija kroz naš teritorij biti sve manje, rekao je Plenković. 

Europsko jedinstvo zbog migrantskog je pitanja ponovno na kušnji. U Njemačkoj kancelarki Angeli Merkel koalicijski partner prijeti raskidom ne nađe li se unutar EU-a trajno rješenje tog pitanja. Ona je upozorila da bi problem migranata mogao biti presudan za budućnost EU-a.   

Zemlje koje primaju mnogo izbjeglica trebaju zaštitu i potporu, ali s druge strane, izbjeglice i migranti ne mogu birati u kojoj će zemlji prolaziti postupak traženja azila, rekla je Merkel na summitu. 

Uz Europsku komisiju, snažnu potporu njemačkoj kancelarki daje francuski predsjednik Emmanuel MacronVjerujem u europska rješenja u Uniji i schengenskom prostoru, rekao je.

Svi su sudionici summita tražili čvrste kontrole vanjskih granica, kako bi se krijumčarima ljudi jasno dalo do znanja da neće ilegalno ući na teritorij Unije.

Zbog toga se govori i o regionalnim platformama za prihvat migranata izvan Unije i o prihvatnim centrima izvan Europske unije. 

Još nije pronađeno rješenje za uvođenje jedinstvenog azilantskog sustava i uvođenje solidarne raspodjele izbjeglica po zemljama članicama. 

Kao i Mađarska, snažnu protuimigrantsku politiku zagovara i Austrija. Svoje luke za brodove s migrantima spašenima na Mediteranu već je zatvorila nova talijanska vlada. 

Italija želi da druge članice EU-a pokažu više solidarnosti po pitanju migracija, a njezin premijer Giuseppe Conte je po dolasku na summit zaprijetio je vetom na donošenje zaključaka summita ne ispune li se zahtjevi Italije i svoju prijetnju zasad ostvaruje. 

Rasprava o migracijama vodi se tijekom radne večere, a prije toga raspravljano je o nizu tema o čemu su odmah trebali biti doneseni zaključci.
Međutim, nikakvi zaključci do sada nisu doneseni. Budući da je zemlja članica izrazila rezervu na sve zaključke, nikakvi zaključci nisu doneseni u ovom trenutku, izjavio je glasnogovornik predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, ne navodeći o kojoj je zemlji riječ. Prema diplomatskim izvorima, riječ je o Italiji.

Tusk je ranije danas izjavio da bi čelnici Europske unije trebali težiti postizanju sporazuma o zaštiti vanjskih granica kako bi se mogli približiti rješenju dugotrajne rasprave o migracijama.

Predlažem da se fokusiramo na vanjske granice EU-a, uključujući i projekt platformi za iskrcavanje, kazao je. Alternativa tom rješenju bilo bi kaotično zatvaranje granica, također unutar EU-a, kao i rastući sukob među državama članicama EU-a, istaknuo je Tusk.

Rekao je kako shvaća da njegovi prijedlozi vezano uz migracije možda izgledaju kao da su preoštri.Vjerujte mi, ako se ne složimo s njima vidjet ćete stvarno oštre prijedloge nekih stvarno teških ljudi.

U obraćanju zastupnicima u njemačkom Bundestagu uoči briselskog samita kancelarka Angela Merkel branila je svoju odluku iz 2015. da solidarno otvori njemačke granice za milijun migranata. Pozvala je na postizanje dogovora s afričkim zemljama o osnivanju centara za prihvat migranata, po uzoru na dogovor koji je Unija potpisala s Turskom, ali i na strožu imigrantsku politiku u budućnosti. Njemački ministar unutarnjih poslova dao je ultimatum kancelarki da će početkom srpnja zatvoriti njemačke granice za migrante ukoliko ne bude europskog rješenja otvarajući time put i za pad njemačke vlade. I nova vlada u Italiji počela je odbijati prihvatiti brodove s migrantima.

Slovenski tehnički premijer Miro Cerar uoči sastanka upozorio je da Slovenija neće pristati na dogovore po kojima bi prihvatila ilegalne migrante nakon što ih odbije neka od zemalja zapadne i srednje  Europe.

Na summitu će se razgovarati i o trgovinskim pitanjima nakon američkog uvođenja carina na europski čelik i aluminij i europskog odgovora na to uvođenjem carina na niz američkih proizvoda. Čelnici će imati prigodu po prvi put razgovarati o prijedlogu dugogodišnjeg proračuna Europske unije za razdoblje od 2021. do 2027.  Raspravljat će se i o obrambenoj suradnji, pitanjima sigurnosti i suradnji s NATO-om, Brexitu, očekuje se i odluka o produljenju sankcija Rusiji.

 

 

Foto: 1.  Željko Lukunic/PIXSELL

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 269 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Hrvatsko nebo čuvat će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Nove objave

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja