Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 
Dunav je poslije ruske rijeke Volge, najduža europska rijeka

Srbija želi veću aktivnost u Dunavskoj komisiji

 

Vučić

 

Novosti iz svijeta

 

 

 

Srbija želi mnogo veću aktivnost u Dunavskoj komisiji, poručio je u petak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u razgovoru s hrvatskim veleposlanikom Gordanom Grlićem Radmanom, predsjednikom Dunavske komisije, koja u Beogradu obilježava sedam desetljeća od osnutka.

 

"Srbija je zainteresirana za veće aktivnosti u okviru Dunavske komisije, s ciljem što efikasnijeg iskorištavanja plovnosti i vodnog potencijala Dunava, u svrhu razvoja trgovinske razmjene i ekonomske suradnje", priopćeno je poslije sastanka Vučića i Radmana.

...

Dunavska komisija međunarodna je organizacija dunavskih zemalja za plovidbu i prijevoz Dunavom čiji je cilj slobodna plovidba tom rijekom i zaštita interesa dunavskih zemalja. Svaka zemlja članica zadužena je za upravljanje vlastitim dijelom rijeke, a Komisija je odgovorna za stvaranje tehničkog i pravnog okvira za plovidbu Dunavom.

Naglašavajući kako je Dunav, poslije ruske rijeke Volge, najduža europska rijeka, Vučić je nazvao Dunav "nezaobilaznim faktorom za razvoj prometa, trgovine i drugih oblika suradnje europskih zemalja kroz koje protiče".

 

Dunavska komisija ima 11 zemalja članica, dok status promatrača ima još 10 država.

Države članice Dunavske komisije su Austrija, Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Moldova, Njemačka, Rumunjska, Rusija, Slovačka, Srbija i Ukrajina a sjedište organizacije je u Budimpešti. Prošle godine za predsjednika tog tijela izabran je hrvatski veleposlanik u Mađarskoj Goran Grlić Radman.

 

"S obzirom na to da zemlje članice EU-a, kao i zemlje kandidati za članstvo, čine većinu u Dunavskoj komisiji, ona aktivno surađuje s EU-om i sudjeluje u europskim projektima", naglašeno je u razgovoru srbijanskog šefa države i ambasadora Radmana.

 

Ranije danas potpredsjednica vlade Srbije i ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture Zorana Mihajlović poručila je kako vjeruje da će i u budućnosti Dunavska komisija pridonositi razvoju, investicijama i boljem životu građana u zemljama članicama, regiji i Europi u cijelosti.

 

Foto: 1.  Marina Lopičić

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 237 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Hrvatsko nebo čuvat će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Nove objave

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja