Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 
Pahor: Oboje smo izrazili mišljenje da je potreban nastavak naših razgovora

Predsjednica Grabar-Kitarović i slovenski predsjednik razgovarali o otvorenim pitanjima

 

Pahor - Kolinda

 

Novosti iz svijeta

 

 

 

Slovenski predsjednik Borut Pahor kazao je u ponedjeljak da je u subotu u Ljubljani s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović u neformalnom razgovoru, prigodom njena povratka u domovinu iz inozemstva preko Slovenije,  razgovarao o odnosima i otvorenim pitanjima između dviju država te da su se oboje složili da je potreban nastavak dijaloga i razgovora.

 

"Oboje smo izrazili mišljenje  da je potreban nastavak naših razgovora", kazao je Pahor u razgovoru za RTV Slovenija u ponedjeljak navečer, dodavši da su među ostalim razgovarali i o arbitražnom sporu, u kojemu kako je poznato - dvije države imaju različita stajališta.

...

Pahor je dodao kako smatra da je njegova uloga kao predsjednika Slovenije i uloga Kolinde Grabar Kitarović kao hrvatske predsjednice da nastave razgovore i da barem kad je riječ o dijalogu na toj razini potvrde dobre međudržavne odnose i dobre međuljudske odnose Slovenaca i Hrvata. To smatra dobrom porukom u situaciji kad Slovenija zagovara implementaciju arbitražne presude koju Hrvatske ne priznaje i nudi razgovore o bilateralnom rješenju graničnog prijepora.

U vezi s pitanjem privatizacije Nove Ljubljanske banke (NLB) zbog obveza koja je Slovenija preuzela prema Europskoj komisiji Pahor je kazao kako smatra da je najbolje vrijeme za prodaju NLB-a već prošlo. Nije htio komentirati odluku tehničke vlade Mire Cerara da se u privatizaciju tri četvrtine njenih dionica ipak ide.

Pahor nije želio komentirati niti neke ocjene slovenskih pravnih analitičara prema kojima je Cerarova vlada zakonom o zaštiti te banke od mogućih pravomoćnih tužbi protiv NLB-a u Hrvatskoj zapravo priznala taj dug jer se za isplatu prema pravomoćnim sudskim nalozima uz državni sukcesijski fond  i država preko svoje bilance u proračunu može uključiti u kompenzacije NLB-u.

Govoreći o situaciji u kojoj Slovenija ni nakon skoro dva mjeseca od izbora nema novu vladu, Pahor je kazao da bi za Sloveniju loše rješenje bili novi prijevremeni izbori, ali i neka vlada iz koje bi se isključio relativni izborni pobjednik Janez Janša. Takva vlada, drži, ne bi bila stabilna i ne bi mogla odgovoriti na izazove pred kojima bi se našla država uslijed pogoršanja ekonomskih i političkih prilika u širem okruženju i u svijetu, do čega bi tijekom njena mandata moglo doći.

 

Pahor je kazao da Sloveniji sada treba "robusna,  jaka i stabilna" vlada koja bi bila sastavljena na temelju izbornih rezultata, što zahtijeva dodatne napore i političku inkluzivnost.

 

 

Foto: 1. Reuters

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 283 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com