Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

 

Sljedbenici tradicionalnih islamskih običaja nisu zadovoljni

Danska: Zabrana pokrivanja lica na javnim mjestima

 

Danska

 

Novosti iz svijeta

 

 

 

Danas je u Danskoj na snagu stupila odredba o zabrani pokrivanja lica na javnim mjestima. Sljedbenici tradicionalnih islamskih običaja nisu zadovoljni. 

Aysha
 i Haleem pakistanski su bračni par, žive u Lyngbyju pokraj Kopengahena. Aysha nosi burku i smatra kako novi zakon krši njezina vjerska prava. 

...

Naviknula je, kaže, da ljudi gledaju u nju, ali smatra kako će sada biti još gore. Osjećam se nesigurno, jer budem li izlazila, suočit ću se s maltretiranjem i svime ostalime. Ali moja su uvjerenja u mome srcu i mirna sam. Sve ću raditi kao i do sada, kaže Aysha. 

No, dio građana smatra - propisi su propisi, jer ipak žele gledati izraze lica svih svojih sugrađanki. Žene koje odbiju skinuti svoje pokrivalo za lice, morat će platiti tisuću danskih kruna, približno jednako toliko kuna. Ponegdje su žene s burkom prosvjedovale. 

Danska policija objašnjava što će se smatrati pokrivenim licem. Pokrivenim se smatra osoba kojoj ne možete vidjeti izraz lica. Na policijskoj je patroli da procijeni od situacije do situacije - mogu li interpretirati izraz lica te osobe ili ne, to je i kriterij je li riječ o kršenju zakona ili ne, kazao je glasnogovornik policije Benny Oechkenholdt. 

Žene koje slijede konzervativnu islamsku tradiciju moći će biti pokrivene u privatnim prostorima, u privatnom vozilu, i, naravno, na vjerskim događanjima u vjerskim objektima. No, na putu do njih, u javnom transportu, na ulicama, moraju od danas poštovati zakon - lice mora biti vidljivo.

 

Foto: 1. Boris Roessler/DPA/PIXSELL

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 265 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com