Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
"Ili buđenje ili svi u Dublin"
Stručnjaci: Hrvatska će za 10 godina izgubiti milijun stanovnika
 

Hrvatsko stanovništvo


Hrvatska bi za deset godina mogla pasti na tri milijuna stanovnika, zbog čega prijeti urušavanje mirovinskog, zdravstvenog i obrazovnog sustava te sustava radne snage. Ti zabrinjavajući podaci čuli se u Osijeku na okruglom stolu "Ili buđenje ili svi u Dublin".

Da mnogi trbuhom za kruhom odlaze iz rodne Slavonije, odavno više nije tajna. No intenzitet odlazaka posljednjih se godina povećava. Nastavi li se tako, uz prirodni mortalitet i iseljavanje, stručnjaci ističu da će Hrvatska za 10 godina izgubiti milijun stanovnika. 

Da broj iseljenih iz dana u dan vrtoglavo raste potvrđuju i statistički podaci. Prema našim projekcijama temeljenim na osnovu statistike stranih zemalja posebno Njemačke i Austrije to je vjerojatno i preko 80 tisuća. Dakle mi imamo gubitak možda između 90 i 100 tisuća ljudi godišnje, kaže demograf doc. dr. sc.Stjepan Šterc.

Paradoks je da se odlazi iz žitnice, nekada bogatoga poljoprivrednoga kraja. U kojega se u davna vremena dolazilo kako bi se zaradilo, spasilo od gladi i započinjalo bolji život. No, tu problemu nije kraj, jer ulaskom u Europsku uniju počeli su odlaziti i liječnici. Nakon grada Zagreba i Primorsko-goranske županijeOsječko-baranjska županija treća je po broju odlazaka liječnika iz Hrvatske.

Svi se pitaju, nastavi li se iseljavanje ovim intenzitetom, tko će ostati i vraćati dug države, tko će plaćati mirovinski i zdravstveni sustav. Stoga pozivaju mjerodavne na brzu i učinkovitu reakciju

 Foto: 1. Davor Javorovic/PIXSELL

Autor: UCM

Izvor: HRT

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 213 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Hrvatsko nebo čuvat će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja