Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
Dobavljači traže da se ispune tri osnovna zahtjeva
Agrokorovi dobavljači Konzumu dostavljaju samo kruh
 

Agrokor


 

Agrokorovi dobavljači, kako su i najavili, jutros su Konzumu prestali dostavljati sve proizvode osim kruha. Istodobno, dobavljači i banke pokušavaju postići dogovor kako bi se ova dramatična situacija što prije riješila.

Iz Vlade je stigla informacija da će se u ponedjeljak u 10 sati premijer Andrej Plenković sastati s Agrokorovim ključnim dobavljačima, a u podne s Koordinacijskim odborom banaka kreditora. Uz premijera na sastancima će biti i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić te ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. 

 

Nakon današnjeg sastanka na zagrebačkom Žitnjaku, predstavnici Koordinacije proizvođača i dobavljača Agrokora rekli su da već u ponedjeljak očekuju poziv na sastanak s novoimenovanom povjerenikom u Agrokoru, kojemu će iznijeti osnovne zahtjeve kako bi nastavili dostavu robe Konzumu.

Vjerujemo da će povjerenik prihvatiti naše zahtjeve i da ćemo se dogovoriti po pitanju ispunjavanja tih zahtjeva i da ćemo tada moći nastaviti s redovitim isporukama robe Konzumu,  kazao je u ime Koordinacije Zoran Stanković, član Uprave Atlantic grupe.

Stanković je ponovio tri osnovna zahtjeva dobavljača, koja je, smatra, jednostavno riješiti. Prvi je da se prihvati naš prijedlog otplate starih potraživanja prema Konzumu, drugi da se riješi pitanje regresnog duga koji postoji prema dobavljačima Agrokora i da se vrati na Agrokor, te da se osigura prioritetno plaćanje novih isporuka Konzumu od ponedjeljka nadalje,  rekao je.Otpis dugova ne dolazi u obzir

Premda se jučer poručivalo da dobavljači koncerna smatraju da je država 'lex Agrokorom' zaštitila banke i koncern, ali ne i njih, Stanković smatra da je taj zakon potencijalno dobar, ali da će uvelike ovisiti o tome kako će se postaviti povjerenik. Vjerujemo da će nastupati onako kako Vlada i govori, a to je štititi dobavljače. On je taj koji po zakonu ima pravo prioritetnog odlučivanja o rasporedu plaćanja iz sredstava Agrokora,  kazao je Stanković.

Dodao je da će dobavljači, dokle god povjerenik bude usmjeravao ta sredstva tako da održi opstojnost dobavljača, biti zaštićeni u najmanju ruku kao i banke te svi ostali vjerovnici. Drugo i ne tražimo,  kazao je Stanković, a na pitanje novinara o mogućem otpisu dugova, kazao je da to ne dolazi u obzir.Vidaković poručila političarima: Ne skupljajte sada poene

Novinarima se obratila i prokuristica Kraša Marica VidakovićSve što očekujemo u ovom trenutku jest da povjerenik, ma tko on bio, zaštiti nacionalne i gospodarske interese, interese dobavljača, OPG-ova, srednjih poduzeća i svih onih koji imaju potraživanja od sustava Agrokor,  kazala je.

Pozvala je političare da ne skupljaju sada poene jer su, kazala je, dobavljači u posljednja dva mjeseca upućivali apele svim političkim elitama, a oni ih nisu čuli. Sada, kada je kriza na vrhuncu, svi skupljaju neke poene. Mi već dva mjeseca svoju robu dajemo, a to je 'cash' novac u sustav, i mi smo apsolutno jedini koji smo izloženi više nego što bismo trebali biti. Radili smo to iz gospodarskih razloga jer smo znali da ćemo, ako sustav padne, svi imati štetu, od dobavljača i poljoprivrednika do Agrokora i države,  kazala je Vidaković.

Vjeruje u povjerenika i nada se da će on prepoznati stvarne interese gospodarskog sustava Hrvatske, a to je proizvodnja.

Vlada je sinoć potvrdila da je s Trgovačkog suda primila zahtjev Ivice Todorića za aktiviranje takozvanog Lex Agrokor. Čeka se imenovanje Vladina povjerenika u Agrokoru, što će se najvjerojatnije dogoditi u ponedjeljak ili utorak. 

 

 Foto: 1. HRT

Autor: UCM

Izvor: HRT

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 198 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Strah od ilegalnih migranata je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2018. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja