Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
Kronika događaja od 1332.g. do danas
Osječka premijera dokumentarca o poznatom svetištu u Aljmašu 

Gospa od utočišta

 

Novosti iz Domovine

 

Nagrađeni nezavisni dokumentarac "Gospa od utočišta" premijerno je prikazan u Osijeku – radi se o filmu koji obuhvaća događaje povezane s prošlošću poznatog svetišta u Aljmašu na kojem je autor i producent Antun Ivanković radio sedam godina. 

 

U filmu je u pedeset i dvije minute obuhvaćena kronika događaja od 1332. godine do danas, a sniman je na autentičnim mjestima na kojima su zabilježene izjave svjedoka, dokumentarna građa, s posebnim osvrtom na progonstvo Aljmašana, kada su svetište i crkva s tradicijom duljom od tri stoljeća sravnjeni sa zemljom: „Trebalo je sve iz početka nanovo podizati - hvala Bogu i dobrim ljudima koji su manjim i većim donacijama pomogli“, prisjeća se župnik i upravitelj svetišta Gospe od Utočišta Ante Markić.

...

Projekt stvaranja dokumentarca počeo je prije sedam godina, a s obzirom na to da je riječ o nezavisnom filmu najveći problem je bio novac, ali i iznenadno otkazivanje suradnje scenaristice i redatelja – otkriva producent Antun Ivanković: „Kasnije sam našao Srđana Segarića redatelja Hrvatske televizije u mirovini, koji se prihvatio te priče. On je produhovljen čovjek kojem leži raditi takav film.“

 

Na nedavno završenom filmskom Festivalu hrvatskih katoličkih filmova u marijanskom svetištu na Trsatu "Gospa od utočišta" dobila je Veliku nagradu za najbolji film festivala, a skladatelj Pero Ištvančić nagradu za najbolju skladbu.

 

 

 Foto: 1. Izvor

Priredio: UCM

Izvor: HRT

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 378 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com