Učitavam... Ministar Krstičević s njemačkom ministricom Ursulom von der Leyen

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
Leyen: Divimo se kako je Hrvatska izgradila poziciju partnera na području sigurnosti u NATO i EU

Ministar Krstičević s njemačkom ministricom Ursulom von der Leyen

 

Krstičević

 

Novosti iz Domovine

 

 

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević sastao se danas, u srijedu, 4. listopada 2017. s ministricom obrane Savezne Republike Njemačke Ursulom von der Leyen u Ministarstvu obrane, gdje je ministrica imala prilike razgledati naoružanje i vojnu opremu hrvatske proizvodnje.

 

Na sastanku je potvrđena intenzivna i sadržajna obrambena suradnja dviju zemalja, kao i namjera daljnjeg intenziviranja te suradnje, kako u izgradnji obrambenih sposobnosti i povezivanju obrambenih industrija Hrvatske i Njemačke, tako i u okviru NATO-a i Europske unije.

..

Ministar Krstičević zahvalio je njemačkoj ministrici na njenom prvom posjetu nakon izbora u Njemačkoj te istaknuo: „Savezna Republika Njemačka naš je ključan europski partner u području obrane i sigurnosti. Drago mi je što će hrvatski vojnici sudjelovati u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvi pod vodstvom Njemačke. Na taj način Hrvatska i Njemačka pokazuju solidarnost unutar Saveza i preuzimaju odgovornost za kolektivnu sigurnost euroatlantskog prostora. Imamo zajedničku suradnju u nizu područja, zajedno sudjelujemo u NATO misijama i operacijama u Afganistanu i na Kosovu, u Borbenoj skupini Europske unije“.

 

Također, naglasio je kako je iznimno zadovoljan što je njemačka ministrica obrane imala priliku vidjeti i dio hrvatskog naoružanja i obrambene opreme. „Uvjeren sam  da će Hrvatska i Njemačka uspostaviti suradnju na području naših obrambenih industrija, a kao rezultat te suradnje dogovorili smo jednu zajedničku poslovnu konferenciju na kojoj će se još bolje i jače povezati obrambena industrija Hrvatske i Njemačke.  

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen je istaknula kako je Hrvatska zemlja, koja ima vrlo istaknutu ulogu u NATO-u i Europskoj uniji, naročito kroz doprinov misijama i operacijama, gdje daje neproporcionalno velik doprinos. "Divimo se kako je Hrvatska izgradila poziciju partnera na području sigurnosti u NATO i EU“, poručila je njemačka ministrica obrane te kao jedan od primjera suradnje naših dviju zemalja u okviru koncepta NATO-ve Ojačane prednje prisutnosti (enhanced Forward Presence- eFP) navela odlazak pripadnika Oružanih snaga RH u Litvu. „To je važan korak kako za Hrvatsku, tako i za Litvu, a Njemačka će svojim iskustvima pomoći Hrvatskoj i hrvatskim vojnicima“, rekla je njemačka ministrica obrane von der Leyen.

Također, zahvalila je i na sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u misijama navodeći za primjer koordinirano djelovanje u Kosovu i dugogodišnjem angažmanu u Afganistanu gdje je pouzdanost hrvatskih oružanih snaga Njemačkoj od velike važnosti i vrijednosti.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja i o aktualnoj sigurnosno-političkoj situaciji u Europi i svijetu te je potvrđena predanost politici otvorenih vrata NATO-a i EU. Također, razmijenjena su mišljenja i dogovoreni daljnji koraci po pitanju  unaprjeđivanja obrambene suradnje i izgradnje obrambenih sposobnosti u okviru Europske unije, budući da će Hrvatska u prvoj, a Njemačka u drugoj polovini 2020. godine predsjedati Europskom unijom.

Ministri su razgovarali i o vojno-tehničkoj suradnji te kao posebno uspješan izdvojili projekt nabave 16 samohodnih haubica PzH 2000.

Tijekom službenog posjeta Republici Hrvatskoj ministrica von der Leyen susrela se i s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem. 

 

Krstičević

 

 

 

Foto: MORH/J.Kopi

Priredila: Lorena Šafarić

Izvor: morh.hr

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medij

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 322 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Fizičku kondiciju održavam:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2018. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja