Učitavam... U Hrvatskoj još uvijek postoji 419 četvornih kilometara minski sumnjivih površina

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
Iako se Hrvatska obvezala završiti razminiranje do ožujka 2019., Modrušan je najavio zahtjev za produljenje roka - većina novca osigurana iz EU fondova

U Hrvatskoj još uvijek postoji 419 kilometara minski sumnjivih površina

 

Razminiravanje

 

Novosti iz Domovine

 

 

U Osječko-baranjskoj županiji još je oko 55 četvornih kilometara minski sumnjivih površina i u iduće četiri godine trebala bi biti potpuno očišćena od mina, a Hrvatska će tražiti produljenje roka za završetak razminiranja koji je Ottawskom konvencijom bio predviđen do ožujka 2019., rečeno je u četvrtak na sastanku župana Ivana Anušića i ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Zdravka Modrušana.

 

Modrušan je izvijestio kako je ove godine u ovoj županiji razminirano pet četvornih kilometara, a u tijeku je veliki projekt “Natura vita” kojim će se za razminiranje županije, u kojoj više nema miniranih poljoprivrednih površina, osigurati 35 milijuna eura.

...

Iako se Ottawskom konvencijom o zabrani uporabe, stvaranja zaliha, proizvodnje i prijenosa protupješačkih mina te o njihovom uništenju Hrvatska obvezala završiti razminiranje do ožujka 2019., Modrušan je najavio zahtjev za produljenje roka, s obzirom da do pristupanja Europskoj uniji nije bilo dovoljno sredstava za završetak ovoga posla. Napomenuo je kako je ranije razminiranje većinom bilo financirano iz državnog proračuna, a ove je godine po prvi put većina novca osigurana iz EU fondova.

Koordinatorica za međunarodnu suradnju HCR-a Nataša Mateša-Mateković najavila je kako će se projektom “Natura vita”, za koji je u Operativnom programu “Konkurentnost i kohezija” osigurano 298 milijuna kuna, namjerava razminirati 27,5 četvornih kilometara unutar Parka prirode Kopački rit te regionalnog parka Mura-Drava.

Napomenula je da u Hrvatskoj još uvijek postoji 419 četvornih kilometara minski sumnjivih površina, od 1991. od mina je smrtno stradalo 518 osoba, a ove godine nije zabilježen nijedan minski incident ili nesreća. Najavila je da će ove godine biti završeno razminiranje Brodsko-posavske županije, pa će se u iduću godinu ući s osam županija u kojima su minski sumnjivi prostori, a najviše ih je u Ličko-senjskoj, Sisačko-moslavačkoj i Osječko-baranjskoj.

Župan Anušić kazao je kako su za razminiranje preostale velike i teško pristupačne površine, poput Parka prirode “Kopački rit” te šumskih i naplavnih površina uz rijeke, ali vjeruje da će proces razminiranja uz pomoć EU fondova biti završen u iduće četiri godine.

 

 

Foto: HINA/ml

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HINA

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medij

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 254 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Fizičku kondiciju održavam:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2018. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja