Učitavam... Krstičević za konsenzus oko Zakona o domovinskoj sigurnosti

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
Sustav domovinske sigurnosti jamčit će da u bilo kojem trenutku sustav može snažno reagirati na bilo koju prijetnju i ugrozu nacionalne sigurnosti

Krstičević za konsenzus oko Zakona o domovinskoj sigurnosti

 

Krstičević

 

Novosti iz Domovine

 

 

Iako je ministar obrane Damir Krstičević u Saboru pozivao na konsenzus oko Zakona o sustavu domovinske sigurnosti, iz oporbe su stizale brojne zamjerke, a rasprava je završila ministrovom isprikom SDP-ovcu Gordanu Marasu kojeg je ranije prozvao da nije služio vojni rok što, kako se ispostavilo, nije bilo točno. 

 

Sustav domovinske sigurnosti jamčit će da u bilo kojem trenutku sustav može snažno reagirati na bilo koju prijetnju i ugrozu nacionalne sigurnosti, isticao je Krstičević i saborske klubove pozvao na konsenzus jer je, kako je rekao, nacionalna sigurnost nadstranačko pitanje. 

...

Zakonom se, pojašnjavao je, uvodi nova paradigmu sigurnosti koja se temelji na partnerstvu za sigurnosti, na modelu sigurnosti svakog građana Hrvatske. Cilj je, kazao je, fragmentirane dijelove sustava uklopiti u sveobuhvatan sustav upravljanja sigurnosnim rizicima. 

 


Klisović: Imamo funkcionirajući sustav nacionalne sigurnosti 

Za SDP-ovog Joška Klisovića, Hrvatska ima funkcionirajući sustav nacionalne sigurnosti koji odrađuje svoj posao. Predloženi zakon ne uspostavlja novi sustav sigurnosti, već samo uvodi jednu novu koordinaciju između postojećih elemenata trenutno funkcionirajućeg sustava, rekao je. 

Brine ga i koncentracija moći u rukama jednog čovjeka, s obzirom da bi koordinacijom za sustav domovinske sigurnosti predsjedao potpredsjednik Vlade i ministar obrane, koji je i na čelu Savjeta Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija. 

HDZ-ov Miroslav Tuđman mu odgovara kako su takvi strahovi bez osnove. Tu su prigovori da se radi koncentracija u jednoj ili malom bruju osoba. No, ako uzmemo u obzir koje se zadaće ovim zakonom definiraju, onda je jasna stvar da strahovi koji su reminiscencija nekih prijašnjih totalitarnih sustava, da za njima nema nikakve osnove, poručio je. 

 


Richembergh: Najveća ugroza nacionalne sigurnosti su krize poput ove u Agrokoru 

Za Gorana Beusa Richembergha (GLAS) najveća ugroza nacionalne sigurnosti su krize poput one aktualne u Agrokoru. I ta legitimna tema 'tko je što znao' svjedoči da oni koji su bili zaduženi da čuvaju ekonomsku, pa onda i obrambenu sigurnost zemlje nisu radili svoj posao, zaključio je. 

Ovo ljeto, kaže, čula se teza da treba centralizirati cijeli vatrogasni sustav u Hrvatskoj. To su priče koje nam se podmeću u dodatnoj hipercentralizaciji države što je besmisleno. Mi nismo ni za dlaku bili sigurniji i bolje organizirani kad je sustav bio pod nadležnosti ministra unutarnjih poslova, navodio je. 

Za 'mostovca' Vlahu Orepića, ovaj zakon je dobar okvir za daljnje aktivnosti. Zakon treba biti posljedica svih povijesnih vrijednosti poput antifašizma, koji nas svrstava među napredne demokracije, kazao je. 

Zastupnici su u raspravi upozoravali i na potrebu aktiviranja udruga civilnog društva, lovačkih udruženja, na što je Krstičević rekao kako će se u sustav uključiti vatrigasci, HGSS, Crveni križ te sdruge službe i organizacije "jer nam treba ta sinergija".

 

 

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medij

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 248 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Fizičku kondiciju održavam:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2018. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja