Učitavam... Jakovčić i Miletić žele veću autonomiju za Istru

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
Jakovčić: Referendum u Venetu može se u cijelosti usporediti s onime što građani Istre žele

Jakovčić i Miletić žele veću autonomiju za Istru

 

Jakovčić

 

Novosti iz Domovine

 

 

Nedjeljni referendumi u kojem su talijanske regije Veneto i Lombardija zatražile širi stupanj autonomije u područjima školstva, infrastrukture, zdravstva, sigurnosti i imigracijske politike s velikim zanimanjem praćen je na istarskoj političkoj sceni. 

 

Za razliku od situacije u Kataloniji, koja se ne može uspoređivati s Istrom, referendum u Venetu može se u cijelosti usporediti s onime što građani Istre žele. Dakle, upravljati svime osim klasičnim državnim funkcijama poput vanjske i obrambene politike, rekao je eurozastupnik IDS-a Ivan Jakovčić. 

...

Dodao je da ono što referendumskim i legalnim putom želi postići Veneto, to želi i Istra. Za vrijeme Vlade premijera Ivice Račana stidljivo, ali ipak pokrenuta je decentralizacija koja podsjeća na ovo što se događa u Italiji. Tada su županije i gradovi mogli preuzeti obaveze na području školstva, a ako bi ih preuzeli, imali bi veće prihode. Taj proces je stao, što je šteta, jer je optimalan model na regije preuzme ovlasti koje želi i za da za njihovo ostvarenje dobije dodatna sredstva, istaknuo je Jakovčić.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić kaže da treba jasno razlikovati pitanje referenduma o nezavisnosti Katalonije od savjetodavnog referenduma o većoj autonomiji u talijanskim regijama Veneto i Lombardija. Te regije ne traže nezavisnost, već sukladno talijanskom ustavu veću razinu autonomije kako bi kvalitetnije i učinkovitije upravljale svojim resursima. Upravo se za takvu vrstu autonomije zalaže IDS. Postojeći centraliziran sustav u Hrvatskoj neučinkovit je i dugoročno neodrživ. Hrvatski sustav je nakon Grčke najcentraliziraniji u Europi. U decentraliziranom sustavu regije, ali i cijela država mogu ostvariti puno snažniji gospodarski razvoj. Decentralizacija se kao model pokazala izuzetno prosperitetnom, ekonomski najracionalnijom i najpravednijom, što je prepoznala većina građana Veneta i Lombardije, istaknuo je predsjednik IDS-a Miletić.

 

 

 

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medij

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 261 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Fizičku kondiciju održavam:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2018. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja