Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
24 godine nakon tih strahota još uvijek rane peku, a sjećanja ne blijede

Posebno je teško i tužno danas u Vukovaru

 

Vukovar

 

Novosti iz Domovine

 

 

Posebno je tužno danas u Vukovaru, čije je groblje mjesto posebnog pijeteta. Posebno je teško obiteljima koje za svojim najmilijima još tragaju.

 

Za Vukovarce ovi su dani početak razdoblja kada se s boli prisjećaju stradanja koja su proživjeli u jesen 1991. padom grada heroja te ulaskom agresora. Dok žive Vukovarci bit će uz svoje križeve i uspomene. Uz svoje mile i pokojne. Na popisu nestalih u Vukovaru još je oko 300 imena.

...

Vukovarska groblja na blagdan Svih svetih od ranog jutra posjećuje velik broj Vukovaraca koji paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća na grobove odaju počast umrlim članovima obitelji, rodbine i prijateljima, a posebice je posjećeno Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata na kojem se pokapaju poginuli ili umrli hrvatski branitelji, ratni vojni invalidi i članovi njihovih obitelji te civili stradali u velikosrpskoj agresiji na Vukovar 1991. godine.

"Kažu nam da vrijeme liječi sve i da što više vremena prođe, bol je manja ali nije tako. I danas, 24 godine nakon tih strahota još uvijek rane peku, a sjećanja ne blijede", kaže Vukovarka Slavica Jurić.

Na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata došla je iz Zagreba u kojem danas živi, kako bi zapalila svijeću na grobu supruga ubijenog u obrani Vukovara u jesen 1991. godine.


Svojih najmilijih, supruga i djevera također ubijenih u obrani Vukovara 1991. godine, s tugom se prisjeća i Katica Škrabalo.

"Kao da je bilo jučer iako su prošle tolike godine. Ni danas se ne mogu pomiriti da ih više nema, a da za grob djevera ne znamo niti danas. Nema te kazne kojom se može nekoga kazniti za ono što nam je učinjeno. Najgore je kada nemate niti groba da se nad njim pomolite i svijeću zapalite", tužno kaže ta Vukovarka.


Brojni građani svijeće na tome groblju pale i kod 938 bijelih križeva koji simboliziraju isti toliki broj žrtava ekshumiranih s Novoga vukovarskog groblja, koje se nalazi uz Memorijalno groblje.
Velik broj Vukovaraca okuplja se i na mjestu masovne grobnice na Ovčari na kojem još od sinoć gori velik broj zapaljenih svijeća.

Na tome mjestu su 1996. ekshumirani posmrtni ostaci 200 osoba koje su velikosrpski agresori i jugoslavenska vojska odveli 19. studenoga 1991. iz vukovarske Opće bolnice i ubili na Ovčari.

Proslava Svih svetih u Vukovaru protječe u znaku prisjećanja na studeni 1991. kada je Vukovar, nakon višemjesečne vojne agresije okupiran, a Vukovarci ubijani, zlostavljani, zatočeni u logorima i prognani iz svojih domov.

 

Posjećena su i druga vukovarska groblja na kojima građani Vukovara paljenjem svijeća te polaganjem cvijeća i cvjetnih aranžmana na grobove preminulih voljenih i dragih osoba iskazuju poštovanje i uspomenu na njih.

 

 

Foto: direktno.hr

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HINA/HRT

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medij

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 300 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Strah od ilegalnih migranata je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2018. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja