Open menu

Korisnička ocjena: 4 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
Plenković o kritikama predsjednice

Plenković: Hrvatska nije ista kao prije godinu dana; Jurčić: Predsjednica je realnija od premijera

 

Plenković

 

Novosti iz Domovine

 

 

Premijer Andrej Plenković nije htio detaljnije komentirati kritike predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović na račun Vlade budući da s njihovim sadržajem još nije upoznat. Međutim, poručio je da, iako problema ima, Hrvatska nije ista kao prije godinu dana, a svi u Hrvatskoj ne razumiju dalekosežnost promjena koje Vlada unosi u politički sustav, razinu dijaloga i otvorenost prema reformama.

 

Ne mogu biti na aktualnom satu i slušati govor u Opatiji. Kad ih pročitam, onda ću komentirati detaljnije, ali ne vidim ništa dramatično, nema šušura koji želite iskreirati, odgovorio je Plenković nakon aktualnog sata u Saboru.

...

Predsjednica je ocijenila kako je najveći problem Hrvatske manjak kapaciteta državne i javne uprave za provedbu i postizanje reformi i ciljeva, tj. da učinkovito i rutinski provodi potrebne reforme i uspješno reagira na nepredviđene događaje, a postavila je i pitanje tko i gdje donosi, odnosno ne donosi odluke.

 

Upitan je li to doživio kao osobnu kritiku, premijer je kazao kako nije čuo i nije upoznat sa sadržajem njezinog govora. Naveo je postignuća njegove Vlade i ocijenio kako Hrvatska nije ista zemlja kao što je bila prije godinu dana. Podsjetio je kako su u vrijeme njegove Vlade smanjeni deficit, javni dug i nezaposlenost, raste BDP, povećana je minimalna plaća, a Hrvatska se kreće prema schengenskom prostoru i usvajanju eura. 

Ostvaruju se sporazumi sa sindikatima, dogovoren je kolektivni ugovor s državnim službenicima, a nastavljaju se razgovori sa zaposlenicima javnih službi, rasterećuje se gospodarstvo, Hrvatska je izašla iz procedure prekomjernog proračunska manjka, jedna simpatična turistička sezona 11 milijardi eura prihoda, navodi Plenković.

Pa, meni se čini, kad se sve to skupa stavi na kup, da u proteklih 12 mjeseci, uz promjenu društvene klime koja je bila bitno polarizirana na jedan drugi način i za vrijeme mandata predsjednice u onom prethodnom sazivu Sabora i jedne druge Vlade, da Hrvatska nije ista zemlja kao tada, poručio je. Radimo, ustrajat ćemo, problema ima, nitko od toga ne bježi, ali Vlada je tu da te probleme rješava vrlo konstruktivno i vrlo svjesna okolnosti u kojima se nalazimo, dodao je.

Jurčić: Predsjednica je realnija od premijera

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić izjavio je na marginama savjetovanja o ekonomskoj politici Hrvatske u Opatiji da ga današnji kritički intoniran govor predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović nije iznenadio te da je predsjednica realnija u ocjeni gospodarskog stanja od premijera Andreja Plenkovića.

Naravno da premijer uvijek mora naglašavati pozitivne elemente u postojećim kretanjima i pripisati ih vlastitoj politici, to je zapravo vlastito promoviranje. Predsjednica je toga oslobođena, a budući da nije zadužena za ekonomsku politiku može sa strane gledati puno objektivnije, rekao je Jurčić.

Podsjeća da je i sam u uvodnom govoru rekao da Hrvatska raste zbog okruženja, ali da zemlje u okruženju rastu puno brže te da Hrvatska tone na dno EU-a.

 

 

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medij

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 150 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com