Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
Hrvatska vojska i Grad Vukovar neraskidivo su povezani još od 1991. godine, a ovim svečanim činom vraćamo stvari tamo gdje im je mjesto

U Vukovaru otvorena vojarna "204. brigade Hrvatske vojske"

 

Vukovar

 

Novosti iz Domovine

 

 

Na inicijativu potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i uz potporu Vlade Republike Hrvatske, u nazočnosti visokih državnih dužnosnika te brojnih uzvanika i građana, u Vukovaru je u petak, 10. studenoga 2017. godine, svečano otvorena vojarna "204. brigade Hrvatske vojske", u kojoj je prvi put smještena postrojba Oružanih snaga Republike Hrvatske. Riječ je o realizaciji projekta koji je ministar Krstičević obećao na Vladinoj sjednici održanoj prije godinu dana u Vukovaru.

 

Na početku svečanosti, kojoj je nazočila i predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović te ministri u Vladi RH, ploču s nazivom novootvorene vojarne "204. brigade Hrvatske vojske" otkrili su umirovljeni brigadir Branko Borković – Mladi Jastreb, jedan od zapovjednika obrane Vukovara, i vojnikinja Jelena Dedaković, kćer Mile Dedakovića – Jastreba, prvog zapovjednika 204. brigade HV-a, te članovi obitelji Babić, Šoljić i Zadro, nakon čega je vukovarski gvardijan fra Ivica Jagodić blagoslovio vojarnu. 

...

Posebno dojmljiv bio je dolazak pripadnika Inženjerijske bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, koji su sudjelovali u 25-kilometarskoj hodnji od Vinkovaca do Vukovara. Predvođeni zapovjednikom brigade brigadnim generalom Denisom Tretinjakom, uz zvuke koračnice ušli su u vojarnu "204. brigade Hrvatske vojske". Nakon dolaska stjegonoša sa zastavama RH, 204. brigade HV-a i GOMBR-e u pratnji Orkestra OSRH-a uslijedilo je podizanje državne zastave na jarbol, koju su donijeli pripadnici Počasno-zaštitne bojne u pratnji članova obitelji poginulih i nestalih pripadnika 204. brigade HV-a.

U ime Grada Vukovara okupljene je pozdravio gradonačelnik Ivan Penava. „Hrvatska vojska i Grad Vukovar neraskidivo su povezani još od 1991. godine, a ovim svečanim činom vraćamo stvari tamo gdje im je mjesto“, rekao je Penava, zahvalivši Predsjednici Republike i predsjedniku Vlade na potpori u realizaciji tog projekta. Posebno je zahvalio potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću „na ostvarenju ovog strateškog cilja i ispunjenom obećanju“, poručivši kako je tim činom pokazao kako se djelom, a ne riječju, voli svoj narod. 
Prigodnim govorom obratio se i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, koji je kazao kako danas osjeća i žal i ponos - žal za onima koji su dali svoje živote u obrani Vukovara, a ponos što je Hrvatska vojska došla u Vukovar. „Grad Vukovar i ljudi ovdje vole hrvatske vojnike i vaš dolazak ovdje nama je najveći poklon“, poručio je Galić, izrazivši zahvalnost svima koji su to omogućili.

Načenik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov istaknuo je kako je ovo izniman događaj za cijelu Hrvatsku. „Ovo je dan kad živimo san onih koji su pali za Vukovar i Hrvatsku i svima njima danas kažemo: vaša žrtva nije bila uzaludna“, rekao je general Šundov, dodavši kako je dolazak postrojbe Hrvatske vojske u Vukovar samo dio duga koji imamo prema Gradu-heroju. Zahvalio je svima koji su pomogli u realizaciji tog projekta, kao i Gradu Vukovaru na suradnji, istaknuvši kako je na inicijativu ministra Krstičevića ovaj projekt realiziran u najkraćem mogućem roku.

U ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića okupljene je pozdravio potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević "S izrazitom čašću i srcem ispunjenim ponosom mogu danas, uoči predstojeće 26. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu Vukovara,  konačno reći - ispunio sam obećanje koje sam dao na sjednici Vlade u Vukovaru 17. studenog 2016. - vratili smo pobjedničku Hrvatsku vojsku u Vukovar, grad heroj i simbol junaštva u Domovinskom ratu", poručio je na početku obraćanja, istaknuvši potporu predsjednika Vlade i svog tima u Ministarstvu obrane s kojim je u potpunosti realizirao taj projekt, te je zaključio: "Uspjeli smo izgraditi ovu suvremenu vojarnu i nastavljamo i dalje raditi na podizanju standarda života i rada našeg vojnika, dočasnika i časnika."

Podsjećajući na agresiju Jugoslavenske narodne armije pod vodstvom velikosrpske politike na Vukovar, ukazao je na neraskidivu vezu pobjedničke Hrvatske vojske i Grada heroja, kao i na njegove branitelje koji se nisu dali slomiti: "Ta veza danas je ponovno ojačala dolaskom vojske u ovu vojarnu koja sada nosi ime po legendarnoj vukovarskoj 204. brigadi Hrvatske vojske. Ovim simboličnim imenovanjem vojarne odajemo poštovanje svim našim suborcima i braniteljima koji su dali svoje živote za obranu ovog herojskog grada, tako čuvamo uspomenu na tužne, ali ponosne dane '91. godine i na naše temelje - pobjednički Domovinski rat i hrvatske branitelje." 
Poručujući iz Vukovara kako žrtvu hrvatskih branitelja naš narod nikada ne smije zaboraviti, Krstičević je istaknuo kako ne smijemo zaboraviti zbog budućih naraštaja, dodavši: "I upravo je dolazak Hrvatske vojske u grad heroj poruka kako nikada nećemo zaboraviti heroje Vukovara i sve one koji su položili živote na oltar Domovine – zbog njih ćemo se i dalje nastaviti boriti za Hrvatsku!"

"U Vukovar je došla Hrvatska vojska, u Vukovar smo vratili svečanu promociju vojnih škola – Vukovar to zaslužuje!", zaključio je Krstičević, napomenuvši kako je izmještaj inženjerijske postrojbe u ovu vojarnu i od višestruke koristi za grad Vukovar, kako u s aspekta sigurnosti, tako i u pogledu ekonomskog razvoja grada: "Od danas u Vukovaru će raditi pripadnici inženjerijske satnije, a u perspektivi i cijele inženjerijske bojne – i svi oni će biti na pomoć lokalnom stanovništvu."

Također je istaknuo kako se tom modernom i dobro opremljenom vojarnom podiže kvaliteta života i rada pripadnika Hrvatske, ukazavši i ovom prigodom na važnost brige za čovjeka: "Svjesni smo također kako snažnog i motiviranog vojnika, dočasnika i časnika nema bez potpore obitelji, stoga i mijenjamo koncept putujuće vojske, želimo da naša hrvatska vojska živi i radi što bliže uz svoj narod, uz svoje obitelji."
U svom govoru ministar Krstičević obratio se i pripadnicima Inženjerijske satnije koji su smješteni u novoj vukovarskoj vojarni, čestitajući im što su se odlučili na hodnju do vojarne u Vukovaru: "To je stav i karakter pobjedničke Hrvatske vojske, koju smo imali u Domovinskom ratu i koju imamo i danas". Ističući kako je ovo poseban dan za sve one koji svoju službu našoj domovini nastavljaju u herojskom gradu, izrazio je uvjerenje kako će i dalje profesionalno i uspješno realizirati sve zadaće koje su pred njima na dobrobit našoj domovini i našem narodu. "Ovdje u Vukovaru, u vojarni 204. brigade nastavite izgrađivati vojsku pobjednika, na ponos svih nas!", poručio je Krstičević vojnicima, zaželjevši im sretan boravak i rad u vojarni "204. brigade Hrvatske vojske".

Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović rekla je kako je danas svečan i sretan dan za Vukovar. "Ponosna sam što sam kao vrhovna zapovjednica OSRH dočekala ovaj dan da postrojim Hrvatsku vojsku u hrvatskom Vukovaru. Hrvatska vojska se danas vraća u simbol hrvatske obrane od velikosrpske agresije", poručila je, posebno istaknuvši zasluge branitelja Vukovara, koji su se svojim junaštvom trajno upisali u hrvatsku povijest. "Današnjim činom nastavlja se povratak postrojbi Hrvatske vojske u gradove iz kojih nikada nisu ni trebali otići", rekla je Predsjednica Republike, ukazavši i na ekonomsku korist tog čina.
Uz visoke državne dužnosnike, predstavnike Vlade te županijskih i lokalnih vlasti, MORH-a i OSRH-a, djelatne i umirovljene generale i visoke časnike, svečanom otvorenju vojarne u Vukovaru nazočili su i učenici osnovnih škola s područja Grada Vukovara te iz Karlovačke, Osječko-baranjske, Sisačko-moslavačke i Varaždinske županije.

Na kraju prigodne svečanosti, na kojoj su sudjelovali Orkestar OSRH sa solistima Ivanom Androjićem i Nikšom Radovanovićem te Zbor KUU "Kristal" iz Županje, moderator svečanosti desetnik Ivica Oršolić pozvao je sve da dođu u Vukovar i 18. studenoga, na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., a potom su visoki uzvanici i gosti obišli prostorije nove vojarne.

Novoizgrađena vojarna smještena je na prostoru od 10.000 km2, na kojem su četiri građevine s pratećim sadržajima. Putem javnog natječaja izabran je izvođač radova, koji je u roku od oko 3 mjeseca izgradio novu vojarnu. Troškovi uređenja i izgradnje iznose 16.985.759 kn. Sredstva su planirana u državnom proračunu, a na pripremi zemljišta bile su angažirane inženjerijske postrojbe OSRH, čime su se smanjili troškovi. U vojarni je smještena Inženjerijska satnija iz sastava Inženjerijske bojne GOMBR-e HKoV-a OSRH-a, koja je premještena iz Vinkovaca. 

Prilikom boravka u Vukovaru potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević  i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov u pratnji izaslanstva s gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom položili su vijenac i zapalili svijeće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, a potom i u Memorijalnom centru Domovinskog rata u spomen na poginule u padu helikoptera u Vukovaru.

Ministar Krstičević i general Šundov sa suradnicima sastali su se u Poglavarstvu Grada Vukovara s gradonačelnikom Penavom, a potom su nazočili svečanoj sjednici Skupštine Vukovarsko-srijemske županije u Županji. Nakon toga su u Bogdanovcima nazočili obilježavanju 26. obljetnice sjećanja na stradanja civila i branitelja toga mjesta i dana poginulih branitelja Albanaca u Domovinskom ratu.

Povodom dolaska postrojbe Hrvatske vojske u Vukovar uoči središnje svečanosti, 9. studenoga, Simfonijski puhački orkestar OSRH održao je u Hrvatskom domu u Vukovaru koncert domoljubnih pjesama kao poklon gradu.

 

Vukovar

 

 

Foto: MORH/M.Čobanović

Priredio: Lorena Tulić

Izvor: MORH

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medij

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 287 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com