Učitavam... Ivan Lukić Zolja: Moj grad Vukovar prašta, ali moj grad Vukovar ne zaboravlja

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
Svaka žrtva od nas, svaki poginuli, svaka slana suza hrvatske majke zaslužuje da odgovara onaj tko je to napravio

Ivan Lukić Zolja: Moj grad Vukovar prašta, ali moj grad Vukovar ne zaboravlja

Vukovar

 

Novosti iz Domovine

 

 

U krugu vukovarske bolnice, koja je bila iznimno važna u ratnim danima, počela je večer pijeteta i sjećanja na žrtvu Vukovara. Građani mole i pale svijeće. 

 

Bolnica je bila i ostala simbol otpora cijelog Vukovara. Ne samo bolnica, nego Vukovar kao mjesto posebnog pijeteta već 26 godina ujedinjuje Hrvatsku. Tako će biti i sutra. Dokaz tome je veliki broj građana koji su tijekom današnjeg dana stigli, ali i večeras pristižu u Vukovar. Svi će se oni sutra sliti u kolonu sjećanja, koja će od vukovarske bolnice krenuti na svoj pet i pol kilometara dug put prema Memorijalnom groblju. 

...

Vukovarska bolnica je još jedno spomen-mjesto srca obrane grada, koje je bilo izloženo agresiji. Iz nje su nakon okupacije i zauzimanja četnici odveli 266 djelatnika, hrvatskih branitelja i civila. Njih 200 je pogubljeno na Ovčari. Vukovar je dao nemjerljiv doprinos obrani Hrvatske i uz Dubrovnik je najzaslužniji za međunarodno priznanje Domovine.

 

Ivan Lukić Zolja, uznik srbijanskih koncentracijskih logora, vukovarski branitelj, za HRT je ispričao kakve su emocije 26 godina nakon tragedije. 

Vrijeme prolazi, mislio sam da će rane manje boljeti, međutim događa se suprotno. Sutra će moja rijeka ljudi, mojih Hrvata, mojih građana Hrvatske hodati spuštene glave sa svijećom u ruci, kao da su oni nešto krivi. Oni koji su tu kolonu učinili takvom kakva će sutra biti, opet će nas gledati iza "spuštenih" prozora, slavit će neke svoje pobjede. A ja sam ponosan na ono vrijeme, ponosan na ovaj narod koji će sutra i danas doći ovdje jer ovo pokazuje koliko Hrvati znaju praštati, zaboraviti nećemo. Vrijeme koje je iza mene, logori koje sam prošao, to je teška priča, ali onih kojih nema, koji su ubijeni na putu prema logoru, njima dugujemo istinu, poštovanje za žive uvijek imamo. Moj grad Vukovar prašta, ali moj grad Vukovar ne zaboravlja. Mi branitelji logoraši ponosni smo na kolonu, na ove ljude koji su nam došli u Vukovar, kaže Lukić.

 

Poručuje i kako svakoga dana susreću ljude koji su ih po logorima maltretirali: 

Naše žene susreću svoje silovatelje. I svaki dan žrtva dobije novu pljusku. Mi branitelji ne želimo prozivati bilo koga, želimo samo jedno - mislim da svaka žrtva od nas, svaki poginuli, svaka slana suza hrvatske majke zaslužuje da odgovara onaj tko je to napravio.

Dok ne bude toga, kaže, Vukovar teško da će biti ono što bi trebao biti, "a Vukovar je ustvari svjetlo koje je upaljeno da bi se hrvatska država stvorila".

 

 

Foto: Izvor

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medij

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 242 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Fizičku kondiciju održavam:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2018. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja