Učitavam... Podmeću li se požari, između ostalog, i kako bi se zemljišta prenamijenila u građevinska?

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
Povodom prijedloga novog Zakona o šumama

Podmeću li se požari, između ostalog, i kako bi se zemljišta prenamijenila u građevinska?

Požari

 

Novosti iz Domovine

 

 

Šumsko i poljoprivredno zemljište koje je izgorjelo u požaru neće se moći prenamijeniti u građevinsko deset godina umjesto pet kao dosad - a prenamjenu će morati odobriti Ministarstvo poljoprivrede.

 

Riječ je o prijedlogu novog Zakona o šumama. Trebao bi se donijeti početkom iduće godine, no već je sada - izazvao raspravu u Dalmaciji. 

...

Izazivaju li se požari namjerno kako bi se šumsko zemljište obezvrijedilo i kad-tad prenamijenilo? U skuplje građevinsko, naravno. No ne ide to tako lako, pogotovo ne na obali, i o tome ne odlučuju građani, objašnjava glavni županijski urbanist Niko Mrčić

Upravo analizira zahtjeve 55 gradova i općina kako bi na proljeće prihvatili izmjene Prostornoga plana! Treba, kaže, biti mudar - poštovati zakon, i nikoga ne zakinuti u razvoju. U pravilu su zahtjevi općina i gradova dosta onako ambiciozni, da tako kažem, to je više jedan popis želja, kazao je Mrčić. 

Hrvatska ima građevinskog zemljišta kao da u njoj živi 24 milijuna stanovnika pa ne iznenađuje jasna namjera države da se građevinska područja ne šire, pogotovo ne na štetu šuma, i ne tako brzo. Sad 10 godina ne možete niti pitat, a nakon 10 godina morate dobit suglasnost Ministarstva poljoprivrede ako nešto želite promijenit. Prostorni plan, uzeti 100 hektara šume i reć da je građevinsko- bez suglasnosti ministarstva to neće biti moguće!, kazao je Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede. 

I ministar i ravnatelj Mrčić ogorčeni su na medijske napise o Dalmaciji kao budućoj velikoj palionici šuma. Ako se prenamjena komu i dopusti, šuma mora biti najlošije kategorije, a infrastruktura blizu, ali i onda će ondje, kaže Mrčić, prije biti rekreacijski i sportski sadržaji, a ne, kako se laički nagađa - stanovi i apartmani.

 

 

Foto: Izvor

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 224 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Fizičku kondiciju održavam:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2018. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja