Učitavam... Predsjednica: Hrvati su u BiH stoljećima živjeli, žive i živjet će i dalje!

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
Hrvatski narod prvi se odupro velikosrpskoj agresiji

Predsjednica: Hrvati su u BiH stoljećima živjeli, žive i živjet će i dalje!

 

Kolinda

 

Novosti iz Domovine

 

 

U Uredu predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović održan je Dan otvorenih vrata za Hrvate iz Bosne i Hercegovine. Tom je prilikom predsjednica među ostalim izjavila da Hrvatska nije sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu, nego je kroz pune četiri godine sudjelovala u obrani BiH.  

 

Na susretu kod Predsjednice RH, dogovorenom prije haške presude šestorici bivših političkih i vojnih čelnika Herceg-Bosne, sudjelovalo je 240 predstavnika Hrvata iz BiH. 

...

Nažalost, na ovaj naš susret pala je sjena tragičnih događanja u haškoj sudnici prije tri dana, u kojima smo u punoj mjeri vidjeli koliko su krhka očekivanja od ljudske pravde, proživjevši moralnu dramu šestorice naših sunarodnjaka i životnu dramu generala Slobodana Praljka, poručila je na početku svečanosti Grabar-Kitarović. 

 

Povijesna je istina da je Hrvatska tijekom rata u BiH zbrinula stotine tisuća bošnjačkih i hrvatskih prognanika i izbjeglica te omogućila humanitarnu pomoć i naoružavanje svih obrambenih snaga, pruživši, sukladno međunarodnom pravu, i svu drugu pomoć radi obrane teritorijalnog integriteta i opstojnosti te države, naglasila je predsjednica. 

S punim pokrićem u povijesnoj istini možemo reći da je hrvatski narod, organiziran u postrojbe Hrvatskog vijeća obrane, dao presudan doprinos obrani i opstojnosti BiH u prvim mjesecima velikosrpske agresije, a potom i u daljnjim operacijama njezine obrane i oslobađanja, poručila je Grabar-Kitarović.

Osim vojnog, Hrvatska je u suglasju s legalnim državnim tijelima BiH pružila i najveći mogući politički i vojni doprinos njezinoj obrani, a konstruktivnim i odgovornim sudjelovanjem u postizanju Washingtonskoga i Daytonsko-pariškog sporazuma pružila je ključnu pomoć za završetak rata i uspostavu političkog dogovora za mirnodopski razvoj te države, rekla je predsjednica.

Sve ovo što se dogodilo na Haškome sudu nas još više motivira da, s jedne strane, inzistiramo na utvrđivanju i promicanju povijesne istine, a, s druge strane, da se okrenemo budućnosti hrvatskoga naroda u BiH, zaključila je.

Upozorila je da Hrvati u BiH nisu gosti, nego su njezin konstitutivni narod koji u konzumiranju svojih suverenih prava ne želi ništa drugo nego mir i ravnopravnost s Bošnjacima i Srbima, te da oni nisu bili i neće biti nacionalna manjina, niti su ičim zaslužili da ih itko takvima smatra. 

Hrvati su u BiH stoljećima živjeli, žive i živjet će i dalje!, ustvrdila je Grabar-Kitarović.

 

U HRT-ovoj emisiji "Tema dana" zastupnici u Europskom parlamentu Željana ZovkoDubravka Šuica Tonino Picula govorili su o mogućim posljedicama osuđujuće presude Haškog suda šestorici njihovih bivših vojnih i političkih čelnika. 

Šuica je kazala da će odnosi unutar BiH biti uvjetovani presudama. Naš interes i naš napor ide k tome da Hrvati u BiH nastave normalno živjeti te da postanu konstitutivni narod. Naravno, prije nego što to postanu i prije nego što se okrenu budućnosti, moramo razriješiti strukturu i sadržaj ovih presuda. Stoga pozdravljam i ono što je predsjednica RH danas rekla, a posebno pozdravljam što će premijer Plenković idućeg tjedna posjetiti Hrvate u Mostaru. Nadam se da ćemo naći neko rješenje. Pozdravljam i najavu moguće revizije, iako ne znam pravno je li to realno. Treba iskoristiti sve mehanizme i pokazati da ove presude nisu prihvatljive, posebno njihov veći dio. Onaj dio koji se odnosi na hrvatsku državu apsolutno je neprihvatljiv. Gotovo je nemoguće da nam netko piše povijest na način da je Hrvatska sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu. Ima još drugih detalja u presudama, koje tek trebamo iščitati, a koje su također za nas netočne i neprihvatljive, izjavila je Šuica.

 

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 458 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Fizičku kondiciju održavam:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2018. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja