Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
Podatci zbog naše baštine za nove naraštaje kako bi svaka žrtva imala smisao i ponos

Franjevci prikupljaju imena svih žrtava Domovinskog rata u Vukovaru

 

Franjevci

 

Novosti iz Domovine

 

 

Gvardijan samostana sv. Filipa i Jakova u Vukovaru fra Ivica Jagodić pokrenuo je inicijativu kako bi se došlo do preciznog broja žrtava iz Domovinskog rata na vukovarskom području, a u hodniku Franjevačkog samostana u Vukovaru je objavljen popis od 1.145 imena hrvatskih branitelja i civila poginulih u Domovinskom ratu na području bivše općine Vukovar.Gvardijan je uputio poziv javnosti kao i hrvatskim institucijama da se ovaj djelomičan popis žrtava do idućega Dana sjećanja na žrtvu Vukovara nadopuni i konačno kompletira. "Prošlo je 26 godina, a mi još nemamo cjeloviti popis žrtava", izjavio je novinarima fra Jagodić naglašavajući da su precizni podatci o žrtvama potrebni i zbog hrvatske povijesti i zbog naše baštine za nove naraštaje kako bi svaka žrtva 'imala smisao i ponos'.

...

Fra Ivica Jagodić je podsjetio da su vukovarski franjevci 1918. prkupili popis žrtava iz Vukovara poginulih u Prvom svjetskom ratu, a koji je pronađen tek 1991. Ovo je naš način i naša želja da uključimo svu javnost u Domovini ili izvan nje, kako bi došli do konačnih podataka o stradalima, rekao je vukovarski gvardijan, dodavši da se u inicijativu trebaju uključiti svi, pa i institucije.

Sadašnji nepotpuni popis vojnih i civilnih žrtava, na kojem je 1145 imena, franjevci su sami napravili, dolazeći do imena poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja i civila s vukovarskog područja iz različitih izvora. Pripremili su i poseban obrazac za one koji će doći prijaviti osobe koje se ne nalaze na popisu s podatcima o žrtvama i okolnostima stradavanja.

Fra Jagodić izrazio je jenje što u proteklih 26 godina hrvatske institucije nisu došle do konačnog popisa, no uvjeren je da ima dovoljno živih svjedoka, branitelja i civila, koji će svjedočiti o najtragičnijem vremenu vukovarske povijesti i žrtvama velikosrpske agresije u Domovinskom ratu.

Na popisu radi i Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, dodao je, ocijenivši kako još postoje mnoge praznine koje su rezultat nečega što bismo mogli nazvati neradom institucija.

Djelatnik Instituta Ivo Pilar u Vukovaru dr. Dražen Živić rekao je kako se do sada u akademskoj i široj javnosti baratalo s brojem od 1700 žrtava u Vukovaru, i to do 18. studenoga 1991.

 

 

Foto: 1. Izvor

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 481 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Strah od ilegalnih migranata je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2018. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja