Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
Kaznene prijave protiv tadašnjeg komandanta  štaba Teritorijalne obrane i zapovjednika vojne policije samoproglašene "SAO Krajine"

Kaznene prijave za ratne zločine u Hrvatskoj Kostajnici

 

Hrvatska Kostajnica

 

Novosti iz Domovine

 

 

Policija je prema nalogu Županijskog suda u Sisku i Zagrebu raspisala međunarodnu potragu za dvjema osobama osumnjičenima da su odgovorne za kazenna djela ratnog zločina na području Hrvatske Kostajnice u rujnu 1991. godine, kada je taj grad i pao u ruke neprijatelja. 

 

Kaznene prijave po zapovjednoj odgovornosti podnesene su nakon višegodišnjeg kriminalističkog istraživanja protiv tadašnjeg komandanta  štaba Teritorijalne obrane i zapovjednika vojne policije samoproglašene "SAO Krajine", danas 81-godišnjaka i 65-godišnjaka, koji se vjerojatno nalaze u Republici Srbiji i za njima je raspisana međunarodna tjeralica.

...

Godine 1991. su takozvana teritorijalna obrana SAO Krajine i JNA velik dio hrvatskog stanovništva, policajaca i vojnika zarobile i odvele preko rijeke Une u Bosansku Kostajnicu, rekao je u utorak na konferenciji za novinare u Sisku načelnik sisačko-moslavačke Policijske uprave Luka Pešut. Ondje je odvojeno 15 osoba, od kojih devet djelatnih i pričuvnih pripadnika MUP-a, dva pripadnika HV-a i četiri civila, koji su potom likvidirani i pokopani u dvije masovne grobnice na području sadašanje općine Donji Kukuruzari. 

Nakon rata, pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci 12 osoba, a posmrtni ostaci dvojice pripadnika MUP-a i jednog civila do sada nisu pronađeni, pa se još vode na popisu nestalih osoba. Najmlađa pogubljena osoba imala je 21, a najstarija 46 godina.

Na konferenciji je rečeno kako se zbog većeg protoka vremena radi o vrlo složenom kriminalističkom istraživanju.  Posao još nije do kraja završen. Službenici Policijske uprave u suradnji s drugim tijelima i dalje intenzivno prikupljaju saznanja o tom i drugim događajima, ponajprije ratnim zločinima, iz ranih devedesetih godina. 

 

 

Foto: 1. Izvor

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Novosti iz domovine

hrenfrdeit
A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Naš najbolji europarlamentarac je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Brojač posjetitelja

2.png5.png8.png0.png6.png5.png2.png
Danas5533
Jučer6006

Trenutno

37
Online

Četvrtak, 18 Siječanj 2018 18:43
Udruga 'Crne Mambe' - 2018. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja