Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
Cerar: Što se tiče granice tu snažno nedostaje povjerenja

Hrvatska nudi pravni okvir za dogovor - Slovenija inzistira na primjeni arbitražnog sporazuma

 

Arbitraža

 

Novosti iz Domovine

 

 

U Banskim dvorima puna tri sata trajao je sastanak premijera Andreja Plenkovića sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom o graničnom prijeporu između dviju država. Poručili su da je riječ o prijateljskim zemljama, koje na dobrosusjedski način žele riješiti otvorena granična pitanja.

 

No dok Zagreb kaže - da je potrebno naći srednji put i točke o kojima postoji suglasje, Ljubljana želi razgovarati isključivo o provedbi arbitražne odluke.

...

"Imamo prigodu još jednom naglasiti što sve veže dva naša prijateljska naroda. Mi smo države saveznice u NATO-u i EU-u i koje žele na otvoren, zreo i dobrosusjedski način rješavati otvorena pitanja", izjavio je premijer Andrej Plenković nakon sastanka sa slovenskim kolegom. Dodao je kako je za Hrvatsku je pitanje granice na stolu. "Budući da je arbitražna odluka, postupak koje je Hrvatska napustila iz poznatih razloga - u velikoj je mjeri uvažila katastraske granice mi smo sugerirali slovenskoj strani pravni okvir koji bi mogao biti okvir za dogovor o granici na kopnu i moru, a kojim bi obje države bile zadovoljne. Spremni smo se ponašati na način da izbjegavamo bilo koje jednostrane poteze", naglasio je. "Kontrola granice omogućila je sjajne gospodarske rezultate i odličnu turističku sezonu i Hrvatske i Slovenije. Na tragu takvog pristupa očekujem nastavak dijaloga i da postignemo rješenje i za granično pitanje'', dodao je Plenković.

Slovenski premijer Miro Cerar ponovio je da jedini mogući put Slovenija vidi u poštivanju arbitražne odluke, da se ona zajednički implementira i da se tako riješi granični spor. Arbitražni sud je odredio granicu između Hrvatske i Slovenije, kako na kopnu tako i na moru, kazao je. Ovu odluku Slovenija smatra obvezujućom i namjerava ju poštovati i implementirati, kazao je. 

Podsjetio je da će rok za pripremu implementacije arbitražne odluke isteći 29. prosinca.  "Razumijem stajalište premijera Plenkovića, da arbitražna odluka za RH nije obvezujuća, ali se s tim stajalištem, osobno i u ulozi predsjednika Vlade, ne mogu složiti", kazao je, dodavši kako Slovenija vjeruje da je ova odluka obvezujuća za obje države. Vjeruje da je arbitražni sporazum bio jedini pravni put za postizanje obvezujućeg rješenja kao jedinog mogućeg za obje države. "Riječ je o dvije prijateljske države, ali naši su odnosi višeslojni, negdje su odlični, negdje dobri, a što se tiče granice tu snažno nedostaje povjerenja", kazao je. Nakon što odluka arbitražnog suda bude implementirana, kaže Cerar, na kopnu će se granica vrlo jasno iscrtati, dok na moru potrebe za tim nema jer je na moru granica već određena.

Na pitanje novinara što je s tužbom protiv Hrvatske sudu Europske unije u Luksemburgu, odnosno koliko ona ima smisla na tom konkretnom  sudu ako znamo da se on bavi primjenom prava EU, što u ovom slučaju nije sporno, Miro Cerar odgovara: "Naše stajalište je vrlo jasno, neimplementacija arbitražne odluke predstavlja kršenje europskog i međunarodnog prava, jedino ima smisla da proučimo i mogućnost podnošenja pravnih sredstava. Jasno, ako Hrvatska ne pristane na implementaciju arbitražne odluke". 

 

"Pravni okvir koji Hrvatska nudi Sloveniji ima cilj da se približe naizgled udaljena stajališta i da se dogovori protokol o državnoj granici. Taj protokol ima nekoliko djelova - onaj koje se odnosi na kopnenu granicu, drugi koji se odnosi na granicu na moru, treći koji se odnosi na režim plovidbe u hrvatskim vodama van Savudrijske vale, četvrti je formiranje mješovitoga povjerenstva koje bi se bavilo bitnim aspektima identifikacije i demarkacije granice, a peti dio je put kojim bi dogovor (kada se granice odrede) završio na ratifikaciji pred parlamentima obje države", objasnio je premijer Andrej Plenković

 

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozdravlja razgovore premijera Plenkovića i Cerara, a na pitanje očekuje li incidente u Savudrijskoj vali - navodi kako je Hrvatska u tom pitanju suzdržana, pa na suzdržanost poziva i slovensku stranu. "Bitno je da se razgovara. Mislim da treba postići bilateralno rješenje što je moguće prije, ali uz vođenje računa o nacionalnim interesima". kazala je predsjednica. Dodala je kako je planirani radni ručak planiran ovog tjedna sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom odgođen za siječanj iduće godine, jer neki od kolega nisu mogli doći. 

 

 

Foto: 1. Twitter@VladaRH

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 155 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Strah od ilegalnih migranata je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2018. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja