Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 
Ribari isplovili i vratili se

Hrvatska i slovenska policija odmjeravale snage

 

Vala

 

Novosti iz Domovine

 

 

Rok za primjenu arbitražne odluke o graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije istječe danas. Hrvatska ne priznaje arbitražnu odluku, a Slovenija ju namjerava jednostrano početi provoditi. 

 

Novinarka HRT-a Jasminka Kalčić javila se za Studio 4 iz Kanegre, odakle se dobro vidi Savudrijska vala i kazala oko 8.30 da je stanje tamo mirno. Napetost se osjeća i vrlo je jaka, rekla je i podsjetila da su se ribari jučer sastali s policijom te da je dogovoreno da incidente treba izbjegavati. 

...

Ribari išli do crte sredine Savudrijske vale. Slovenska policija ih upozorila da se vrate. Hrvatska i slovenska policija kratko se odmjeravale.

 

Neki su ribari već išli jutros u Savudrijsku valu i od tamo se vratili. No zbio se i incident. Ribari su došli na uobičajeno mjesto ribarenja dignuti mreže. Kada su došli do crte sredine približila im se slovenska policija i kazala im da se nalaze u slovenskim teritorijalim vodama. Potom je došla hrvatska policija. Jedno vrijeme je trajalo odmjeravanje, ali je sve završilo mirno i svi akteri su se brzo razišli. 

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) diplomatskom je notom pozvalo Sloveniju da se suzdrži od jednostrane provedbe mjera koje bi imale za cilj pokušaj promjene stanja na terenu, te na konstruktivan dijalog oko rješavanja pitanja granice. 

MVEP RH ističe da je RH tom notom pozvala slovensku stranu da ostane privržena mirnom rješavanju otvorenih pitanja, kao što i priliči dvjema susjednim državama, članicama Europske unije i saveznicama u NATO-u. Upozorava i na neprihvatljivost poduzimanja jednostranih mjera koje bi imale za cilj pokušaj promjene stanja na terenu.

Istarska policija jučer je održala sastanak s ribarima i poručila im da danas, kada bi Slovenija mogla započeti s primjenom arbitražne presude, mogu slobodno raditi, ali da ne idu preko crte sredine Savudrijske vale i Tršćanskog zaljeva.

Premijer Andrej Plenković je s jučerašnje sjednice Vlade još jednom pozvao na konstruktivan dijalog. Ponavljam da se po međunarodnom pravu arbitražna odluka, za koju se Slovenija osjeća vezanom, ne može provoditi bez privole obje strane. Prema tome očekujem da se Slovenija suzdrži jednostranih poteza i da se izbjegnu bilo kakvi mogući incidenti, rekao je Plenković. 

 

 

 

 

Foto: 1. Dusko Marusic/PIXSELL

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 181 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Strah od ilegalnih migranata je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2018. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja