Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
 
Komemoracija u spomen na 17 poginulih branitelja

Obljetnica akcije "Širinci 92"

 

Širinci

 

Novosti iz Domovine

 

 

U Širincima, 18 km zapadno od Nove Gradiške, održana je komemoracija u spomen na 17 poginulih branitelja i vojnu akciju "Širinci 92".

 

Ta je akcija bila dio vojne operacije "Orkan" kojom je od listopada 1991. do početka 1992. oslobođen  dio okupiranog teritorija zapadne Slavonije, a njome je omogućena i uspostava kraće prometne veze između Slavonije i ostatka Hrvatske.

...

U ime Ministarstva obrane zapovjednik kopnenih snaga Hrvatske vojske general Siniša Jurković, koji je i sam bio sudionik ratnih akcija na novogradiškom području, rekao je da je operacija "Orkan" bila uspješna i  pokazala da je HV stasao u ozbiljnu oružanu snagu. Tijekom operacije "Orkan" HV je oslobodio 21 uporište, rekao je Jurković, dodajući da su se borili i sanjali jednu bolju i pravedniju Hrvatsku.

Umirovljeni pukovnik Adam Tomičić, prisjećajući se vremena prije 26 godina, pozvao je da prestane otuđenje hrvatske države i da se za Hrvatsku bori Vlada kao što su se i oni borili. Pozvao je vlast da se posebno zauzme za stvaranje uvjeta koji će zaustaviti odlazak mladih ljudi iz HrvatskeTko zna što nas u budućnosti čeka, sve nas je manje i sve smo stariji, istaknuo je Tomičić.

Akcija 'Širinci 92' bila je posljednja vojna akcija na slavonskom ratištu uoči Sarajevskog primirja koje je na snagu stupilo  3. siječnja u 18 sati. Unatoč primirju, provokacije na novogradiškom ratištu nisu prestajale, a u nekima od njih poginuo je dio branitelja kojima je danas odana počast, podsjetio je umirovljeni bojnik, sudionik akcije "Širinci 92" Marko Derežanin.

Okupirani teritorij zapadnog dijela Slavonije potpuno je oslobođen u vojno-redarstvenoj akciji "Bljesak" 1995. godine.

 

 

Foto: 1. Izvor

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 253 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Strah od ilegalnih migranata je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2018. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja