Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
Najveći prosvjedi u Rumunjskoj od pada komunizma 1989. godine
Rumunjska vlada povukla zakon o dekriminalizaciji korupcije
 

 

Rumunjska

 

Rumunjska vlada povukla je kontroverzni zakon koji bi štitio mnoge političare od kaznenog progona zbog korupcije. Vlada je tu odluku donijela na hitnoj sjednici nakon petodnevnih prosvjeda diljem zemlje, najvećih od pada komunizma 1989. Premijer Sorin Grindeanu izjavio je kako je to odlučio jer ne želi podijeliti Rumunjsku.

Kontroverznu uredbu koja daje više slobode korumpiranim dužnosnicima donijela je prije pet dana vlada pod vodstvom Socijaldemokratske stranke (PSD) koja je na vlasti od 4. siječnja. Prema uredbi, korumpirani dužnosnici mogu završiti u zatvoru samo ako se radi o svotama preko 200.000 leja (47.500 dolara). Propis također dopušta korumpiranim dužnosnicima da potpuno izbjegnu kaznu u nekim slučajevima, primjerice kad se kriminal dogodi između članova iste obitelji.

Uredbom bi se završilo suđenje čelniku vladajućeg PSD-a Liviu Dragnei, kojeg mnogi vide kao stvarnog vladara Grindeanuove vlade. Dragnea je bivši rumunjski potpredsjednik i ministar uprave i regionalnog razvoja koji je s te funkcije morao odstupiti jer je optužen da je koristio svoju političku moć da bi dvoje zaposlenika svoje stranke osigurao državne plaće, što je on odbacio. Uredba bi pogodovala i desecima drugih političkih ličnosti iz svih stranaka.

Stotine tisuća Rumunja svakodnevno je prosvjedovalo protiv spomenute uredbe prema kojoj bi i osuđenici za korupciji bili pušteni na slobodu. To su najveći prosvjedi u toj istočnoeuropskoj zemlji od pada komunizma 1989.

Danas se oko 5000 protuvladinih prosvjednika okupilo pred vladinim uredima u središtu Bukurešta.

 

Foto: 1. Twitter

Autor: UCM

Izvor: HRT

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 134 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com