Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
Interkontinentalni ili projektil srednjeg dometa?
Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu
 

Koreja

 

Novosti iz svijeta

 

Sjeverna Koreja objavila je da je uspješno testirala interkontinentalni balistički projektil sposoban pogoditi ciljeve bilo gdje u svijetu, prenose agencije. 

 

Raketa Hwasong-14 dosegla je visinu od 2,802 kilometara i precizno je pogodila metu nakon leta od 39 minuta, objavila je Sjevernokorejska televizija. Testiranje je nadgledao sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un, prenosi Reuters. Pokusno ispaljivanje izvedeno je pod najoštrijim mogućim kutem i nije imalo nikakvog negativnog utjecaja na susjedne zemlje, priopćila je Sjevernokorejska televizija. 

...

Sjeverna Koreja je također objavila da sada posjeduje sposobnost gađanja ciljeva u bilo kojem dijelu svijeta. Stručnjaci međutim na temelju putanje projektila procjenjuju da bi raketa mogla doseći američku saveznu državu Aljasku. 

Japansko ministarstvo obrane priopćilo je da je projektil, koji je lansiran rano ujutro u utorak, pao u Japansko more nakon što je dosegao krstareću visinu "puno višu od 2500 km". 

Južna Koreja ranije je objavila da istražuje mogućnost da je sjevernokorejska raketa interkontinentalni balistički projektil (ICBM), dok je američko Pacifičko zapovjedništvo ustvrdilo da je riječ o "balističkom projektilu srednjeg dometa", prenosi agencija dpa. 

Japanska vlada je priopćila da je raketa pala u Japansko more "na području japanske ekskluzivne gospodarske zone", te dodala da snažno prosvjeduje zbog jasnog kršenja rezolucija UN-a. 

Raketa je ispaljena iz zračne luke u Panghjonu, oko 100 km sjeverozapadno od glavnog grada Pjongjanga. To lansiranje rakete posljednje je od nekoliko raketnih projektila koje je Pjongjang počeo ispaljivati početkom lipnja, a koje je dio razvoja rakete s nuklearnom glavom kojom bi Pjongjang mogao dosegnuti teritorij Sjedinjenih Država. 

Ranije ovog tjedna, Sjeverna Koreja bila je ključna tema u telefonskim razgovorima čelnika SAD-a, Kine i Japana. Čelnici obiju azijskih zemalja potvrdili su svoju predanost ideji Korejskog poluotoka bez nuklearnog oružja.

 

Foto: Izvor

Priredio: UCM

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 302 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com