Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
Stiže veliki oceanski val
Irma usisala ocean iz zaljeva Tampe
 

Irma

 

Novosti iz svijeta

 

Oko 16 sati uragan Irma udario je na kopno Floride. Meteorolozi kažu kako ovakva pojava, odnosno oluja ovakvih razmjera još nije zabilježena u moderno doba. Nikad veća oluja nije zabilježena na Atlantiku, nikad brži vjetrovi. Često se pri prolasku uragana najviše pamti brzina vjetrova, ali prava opasnost za gradove koji leže na samoj obali zapravo su poplave, odnosno iznenadni porast razine mora koji često stiže i prije samog uragana.

 

Taj fenomen, koji se naziva olujnom plimom, u jugozapadnoj bi Floridi mjestimice mogao povisiti razinu mora za 4,5 metra, ovisno o konfiguraciji terena, i uzrokovati goleme poplave. Njih ne uzorkuju obilne kiše koje prate uragan nego olujni vjetrovi koji abnormalno podižu razinu mora. Taj vodeni val dolazi do kopna i prije samog središta uragana, čime se skraćuje vrijeme za evakuaciju. 

...

Kada je uragan Katrina zahvatio Louisianu 2005., čak 1800 ljudi izgubilo je živote upravo u poplavama. Gonjen vjetrom, vodeni val može se preliti i nekoliko kilometara u unutrašnjost, iznimno brzo plaveći kuće, prometnice i razarajući infrastrukturu. Intenzitet poplave određuje nekoliko faktora, poput snage uragana, brzine napredovanja, širine i razine astronomske plime. U slučaju Floride, opasnost od poplavnog vala prijeti objema obalama.

Direktorica Centra za klimu i vodu na Institutu New Mexico Tech Željka Fuchs izjavila je u Temu dana kako oko uragana ide prema Tampi gdje će biti najvećih posljedica. Radi se o topografski niskom zaljevu u kojemu bi moglo doći i do valova visine šest metara.

 

Foto: Izvor

Priredila: Lorena Šafarić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 241 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com