Učitavam... Optužbe iz BiH: Hrvatska i Srbija počele regionalnu utrku u naoružanju

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
Zastupnik Socijaldemokratske partije BiH Denis Bećirović je ustvrdio kako je očevidno kršenje Aneksa I Daytonskog sporazuma
Optužbe iz BiH: Hrvatska i Srbija počele regionalnu utrku u naoružanju
 

Utrka u naoružanju

 

Novosti iz svijeta

 

Ravnoteža u naoružanju u državama-potpisnicama Daytonskog sporazuma nije narušena niti je bilo koja od njih premašila limite koji su tim dokumentom postavljeni, izjavio je u utorak u Sarajevu zamjenik ministrice obrane BiH Boris Jerinić odgovarajući na pitanja zastupnika na zajedničkoj sjednici dva doma državnog parlamenta.

 

Zastupnik Socijaldemokratske partije BiH Denis Bećirović je na sjednici ustvrdio kako je u tijeku "intenzivno naoružavanje susjednih država i očevidno kršenje Aneksa I Daytonskog sporazuma". Njegova je teza kako je narušena regionalna ravnoteža u naoružanju te da "imamo utrku u naoružanju".  

...

Doministar Boris Jerinić je kazao kako je članak IV Aneksa I B Daytonskog sporazuma propisao gornje limite u pet kategorija oružja i niti jedan od njih još nije dosegnut ni u jednoj državi-potpisnici. Regionalni limiti za oružje za Hrvatsku, BiH, Srbiju i Crnu Goru propisani su za tenkove, topništvo većih promjera, oklopna vozila, borbene zrakoplove i jurišne helikoptere.  

Jerinić je svoju izjavu ilustrirao podatkom po kojemu BiH ima 79 posto od dopuštenog broja tenkova, Hrvatska 57, a Srbija 49 posto, dok ih Crna Gora nema uopće. Topovi u posjedu oružanih snaga BiH su na 91 posto propisane kvote, Hrvatska ih ima 92 posto, a Srbija 64 posto. Hrvatska u borbenom zrakoplovstvu svoju kvotu sada ispunjava s manje od 20 posto, dok je Srbija na razini od 35 posto dopuštenog broja zrakoplova. 

Jerinić je kazao kako je dojam o trci u naoružanju u regiji zapravo proizvod činjenice da Hrvatska i Srbija ulažu u modernizaciju svojih oružanih snaga, što je ocijenio kao suvereno pravo tih država.

 

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 306 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Fizičku kondiciju održavam:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2018. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja