Učitavam... Islamska zajednica u BiH: Partijarh Irinej pokušava oživiti opasnu ideju 'velike Srbije'

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
Poglavar SPC Irinej: Gdje god žive Srbi, to je Srbija, bilo u Srbiji, bilo u BiH, Vojvodini, Crnoj Gori ili drugim mjestima
Islamska zajednica u BiH: Patrijarh Irinej pokušava oživiti opasnu ideju "velike Srbije"
 

Patrijarh Irinej

 

Novosti iz svijeta

 

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ocijenila je kako partijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej pokušava oživiti ideju "velike Srbije", upozorivši kako je takvo istupanje opasno i nedopustvo.

 

Posljednji javni istup patrijarha SPC-a Irineja u kojem je, između ostalog, kazao da je 'Srbija gdje god žive Srbi', primljen je sa zabrinutošću i ogorčenjem među muslimanima u BiH i regiji, stoji u priopćenju dostavljenom medijima iz rijaseta (poglavarstva) IZ-a BiH u Sarajevu.

...

Istaknuo je kako nacionalistička retorika, viktimizacija vlastitog naroda bez spremnosti da se preuzme odgovornost za zločine devedesetih, a posebno zločin genocida na kojemu je nastao današnji entitet Republika Srpska (RS), ne doprinose procesu suočavanja s prošlošću niti izgradnji povjerenja.

Reakcije Islamske zajednice patrijarh Irinej izazvao je svojim istupom na beogradskom sajmu knjiga, gdje je sudjelovao u promociji publikacije o stradanju Srba na području BiH u 20. stoljeću.

Gdje god žive Srbi, to je Srbija, bilo u Srbiji, bilo u BiH, Vojvodini, Crnoj Gori ili drugim mjestima, kazao je uz ostalo poglavar SPC-a dodajući i kako smatra tragičnim ponašanje braće rimokatolika, za koje je kazao kako su izazvali najveća stradanja Srba, a pritom nisu nikada iskazali kajanje niti uputili ispriku. Ustvrdio je kako su "Hrvati jedini u Europi imali dječje logore". 

 

Još jednom se pokazalo da je ideja 'velike Srbije' koja je prouzročila stradanja milijuna ljudi na ovim prostorima začeta, odgajana i provedena u dijelu svećenstva i srpskih nacionalističkih elita. Zabrinjava da se ta ideja i danas ponovo oživljava kroz istupe zvaničnika i različite političke i društvene inicijative, stoji u izjavi koju je u povodu Irinejeva istupa objavila Islamska zajednica u BiH.

Podsjetili su kako je u ratovima devedesetih godina prošlog stoljeća ubijeno stotinu imama, na stotine ih je stradalo u logorima srpske vojske, porušeno je 614 džamija te stoga iskazuju svoju zabrinutost i upozoravaju europsku, muslimansku i svjetsku javnost na opasnost koja dolazi od neodgovornog dijela svećenstva SPC-a.

Jedino s čim se u IZ-u slažemo u izjavama Irineja jest njegova konstatacija da 'narod koji stvara povijest na zločinima i krvi drugih naroda nema budućnost', stoji u priopćenju.

 

Foto: Izvor

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 230 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Fizičku kondiciju održavam:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2018. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja