Učitavam... Haški tužitelj misli da će šestorka Herceg Bosne dobiti manje kazne

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
Haški sud donijet će drugostupanjsku presudu 29. studenoga
Haški tužitelj misli da će šestorka Herceg Bosne dobiti manje kazne
 

Haag

 

Novosti iz svijeta

 

Haški tužitelj Kenneth Scott rekao je kako misli da će drugostupanjska presuda šestorici nekadašnjih dužnosnika Hrvatske zajednice Herceg Bosne biti blaža nego nepravomoćna kojom su dobili 111 godina zatvora, iako je tužiteljstvo tražilo drastično veće zatvorske kazne od dobijenih prvostupanjskom presudom.

 

Na pitanje smatra li da Haški sud (ICTY) može donijeti blažu odluku radi postizanja boljih odnosa i pomirenja u regiji, Scott, koji uz Douglasa Stringera zastupa optužnicu protiv šestorice nekadašnjih dužnosnika Herceg Bosne, odgovorio je potvrdno, ali i pojasnio da je tužiteljstvo zatražilo veće kazne jer se radi o vodstvu bivše Herceg Bosne. 

...

Prvostupanjskom presudom 2013. su nekadašnji predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić, načelnici  Glavnog stožera Hrvatskoga vijeća obrane generali Milivoj Petković i Slobodan Praljak, zapovjednik Vojne policije Valentin Ćorić i predstojnik Odjela za razmjenu zatočenika Berislav Pušić osuđeni na ukupno 111 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima u navodnom udruženom zločinačkom pothvatu. U njemu su, prema prvostupanjskoj presudi ICTY-ja sudjelovali i pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak i načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske general Janko Bobetko.

Tužitelj Scott je pojasnio da su za šestorku sada zatražene drastično veće zatvorske kazne jer se radi o političkom i vojnom vodstvu bivše Herceg Bosne pod čijim nadležnostima su se dogodili strašni zločini i nakon čijih uputa su ljudi strašno patili.

On je uvjeren kako presuda neće promijeniti razmišljanja bosanskohercegovačkih Hrvata. Ne vjerujem da presuda u tom smislu može nešto promijeniti. Legitimno je doživljavati Herceg Bosnu kao dio jednog područja, na jedan ili drugi način. Ali nije legitimno ispunjavati bilo kakve ciljeve ubijanjem, silovanjem, mučenjem, dodao je haški tužitelj.

 

Haški sud donijet će drugostupanjsku presudu 29. studenoga. Na presudu koja je u ovom predmetu donesena 29. svibnja 2013.  sve strane su uložile žalbu.

 

 

Foto: 1. Izvor

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 255 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Fizičku kondiciju održavam:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2018. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja