Učitavam... Pejčinovic Burić pozvala OESS na jači angažman u BiH

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
Hrvatskoj je u okviru OESS-a sigurno najvažnije pitanje sigurnosti u jugoistočnoj Europi, ali joj je važno i pitanje sukoba u Ukrajini
Pejčinović Burić pozvala OESS na jači angažman u BiH
 

Pejčinović

 

Novosti iz svijeta

 

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić pozvala je Organizaciju za europsku sigurnost i suradnju (OESS) na jači angažman u Bosni i Hercegovini. 

 

Hrvatskoj je u okviru OESS-a sigurno najvažnije pitanje sigurnosti u jugoistočnoj Europi, ali joj je važno i pitanje sukoba u Ukrajini, rekla je Pejčinović Burić na marginama godišnje ministarske konferencije OESS-a u Beču. Istaknula je kako Hrvatska iznimno cijeni predanost OESS-a stabilnosti jugoistoka Europe kroz njihovu prisutnost i podršku na terenu. 

...

Na tom području djeluje šest OESS-ovih misija, a Hrvatskoj je primarna ona u Bosni i Hercegovini, naglasila je ministrica. Pozvala je organizaciju da u toj državi pojača svoj angažman oko prava manjina, zakonodavne reforme, promoviranja tolerancije, borbu protiv diskriminacije i slobodu medija. 

Kao važne elemente OESS-a u BiH izdvojila je i pitanje pravedne politicke reprezentacije, obrazovnu reformu, edukaciju mladih i borbu protiv nasilja. U tom smislu smo izrazili našu želju i očekivanje da misija koja radi u Bosni i Hercegovini kroz provedbu onog što je u njezinom mandatu omogući osiguravanje jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda, a u tom kontekstu se zalažemo i za provedbu izborne reforme, rekla je ministrica. 

Hrvatska žali zbog pogoršane sigurnosne situacije u istočnoj Ukrajini i ljudske patnje koju tamošnji sukob donosi. Puna implementacija sporazuma iz Minska od strane svih ključna je za prijelaz na održivo političko rješenje u skladu s principima i obavezama OESS-a, a ono treba početi trajnim prekidom borbi, poručila je Pejčinović Burić. 

Ponovila je hrvatsku predanost suverenosti, političkoj neovisnosti, jedinstvenosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine u njezinim međunarodno priznatim granicama. 

Godišnji ministarski susret OESS-a mjesto je brojnih bilateralnih sastanaka, pa se hrvatska ministrica vanjskih poslova u jutarnjem dijelu skupa sastala s američkim državnim tajnikom Rexom Tillersonom s kojim je razgovarala o stanju na jugoistoku Europe, kanadskom ministricom vanjskih poslova Chrystiom Freeland, ministrom Švicarske Ignaziom Cassisom i lihtneštajnskom ministricom Aureliom Frick s kojom je dogovorila ukidanje ograničenja kretanja za hrvatske državljane i raspravljala o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. 

Skupom u Beču Austrija završava svoje jednogodišnje predsjedanje OESS-om, koje sada preuzima Italija.

 

 

Foto: 1. Izvor

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 244 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Fizičku kondiciju održavam:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2018. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja