Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
Tusk: U europskoj ekonomskoj uniji postoji podjela između sjevera i juga, a kada je riječ o migracijama - između istoka i zapada
Europski čelnici pokreću stvaranje obrambene unije
 

Obrambena unija

 

Novosti iz svijeta

 

U Bruxellesu je počeo dvodnevni summit Europskog vijeća, na kojemu bi čelnici zemalja EU-a trebali razgovarati o obrambenoj politici te donijeti zaključke o socijalnim pitanjima, obrazovanju i kulturi o čemu su već raspravljali na summitu u Goeteborgu. 

 

Europski čelnici država i vlada u Bruxellesu pokreću stvaranje obrambene unije. Razvijanje zajedničkih obrambenih kapaciteta podržava većina članica EU-a. "Hrvatska je među 25 članica koje žele tješnju suradnju u toj domeni koja se ubrzano razvija protekla dva desetljeća", izjavio je premijer Andrej Plenković. Plenković je uoči summita bio i na sastanku čelnika Europske pučke stranke na kojemu je potvrđeno da će domaćin kongresa te grupacije 2019. biti Hrvatska.

...

"Ovaj summit jasno pokazuje da se samo ujedinjeni možemo uspješno baviti i najtežim pitanjima poput europske obrane ili Brexita", poručio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. Kad je riječ o Brexitu, očekuje se da će na summitu biti potvrđeno postizanje dovoljnog napretka za otvaranje druge faze pregovora s Velikom Britaniju. 

Dogovor se traži i u vezi s migrantskom politikom. Višegradska četvorka protivi se izbjegličkim kvotama, no obećali su donaciju Fondu za Afriku kao pomoć europskim projektima za suzbijanje izbjegličke krize. "Zemlje višegradske četvorke udružile su svoje financijske mogućnosti i sada govorimo o malo više od 30 milijuna eura. Ako treba, možemo se priključiti operativnim snagama na terenu", poručio je mađarski premijer Viktor Orban

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk tvrdi pak da su se migrantske kvote pokazale neučinkovitima, što je zaoštrilo odnose između Vijeća i Europske komisije. Mišljenja su podijeljena i kada se govori o reformi i širenju eurozone.

 

 

"Kada je riječ o europskoj ekonomskoj uniji, postoji podjela između sjevera i juga, a kada je riječ o migracijama - između istoka i zapada. Te podjele stoje na emocionalnim temeljima, pa je teško naći zajednički jezik i racionalne argumente za tu debatu", kazao je Tusk.

 

 

Foto: 1. Izvor

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 184 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Strah od ilegalnih migranata je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2018. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja