Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
Prijedloge sporazuma šaljemo da se Hrvatska ne bi mogla izgovarati kako Slovenija nije poduzela sve potrebno za provedbu arbitražne odluke
Erjavec: Slovenija će Hrvatskoj poslati dva ugovora
 

Erjavec

 

Novosti iz svijeta

 

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u četvrtak da će njegovo ministarstvo poslati hrvatskoj vladi dva prijedloga sporazuma o provedbi arbitražne presude o granici. Ne vjeruje da će ih hrvatska vlada prihvatiti jer ne priznaje arbitražnu odluku i ne kani je primijeniti.

 

"Prijedloge sporazuma ćemo poslati u prvom redu zato da se hrvatska strana ne bi mogla izgovarati kako Slovenija nije poduzela sve potrebno za provedbu arbitražne odluke", kazao je Erjavec.

...

Ponovio je očekivanja da će na Hrvatsku vršiti pritisak Europska komisija kako bi prihvatila arbitražnu odluku. Po Erjavčevim je riječima Komisija ovih dana u slučaju Poljskepokazala da ima "instrumente" kako utjecati na vlade i države koje ne poštuju vladavinu prava.

Na vladi su donijeli zaključak da ministarstvo vanjskih poslova u Zagreb pošalje prijedlog sporazuma o osnivanju dvaju povjerenstava za demarkaciju.

Upitan što misli o izjavi hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da su za Hrvatsku u sljedećoj godini važni približavanje eurozoni, Schengenu i OECD-u, Erjavec je kazao da je Plenković u utorak na susretu sa slovenskim premijerom i neprihvaćanjem arbitražnog rješenja "visoko podigao ljestvicu" kad je riječ o slovensko suglasnosti za približavanje i uključivanje Hrvatske u te integracije.

"Te suglasnosti neće biti dok sam ja na ovom položaju", kazao je Erjavec.
Slovenska vlada u četvrtak je donijela novi set zakona i propisa s područja tzv. provedbene legislative, a ti će propisi biti aktivirani nakon što ih za nekoliko dana vlada i parlament objave u službenom listu.

Kako je objavila televizijska postaja A-kanal, objava u slovenskom službenom listu bit će u petak 29. prosinca, kada istječe šestomjesečni rok za provođenje arbitražne presude, a do aktivacije propisa u praksi doći će sljedećeg dana, u subotu 30. prosinca.

To znači da će od toga dana između ostalog slovenski policijski i ribarski inspektori kontrolirati područje Piranskog zaljeva i moći izdavati rješenja o globama hrvatskim brodovima koji uđu u "slovensko more", navodi televizija.
Do sada su se, navodi komercijalna televizija, od toga suzdržavali i "izdavati" samo usmene opomene iako je takvih "incidenata" s hrvatske strane u zadnje pola godine bilo najmanje tisuću.

Od subote 30. prosinca će i slovenski državljani iz pograničnog pojasa koji ostaju na "hrvatskoj" strani granice u skladu s već donesenim "provedbenim" zakonima, moći podnositi zahtjeve za preseljenje u Sloveniju i dobivanje odšteta za napuštene kuće, ako su se za to ranije odlučili i vladinim predstavnicima izrazili takve želje, objavila je televizijska postaja POP-TV koja se poziva na "još uvijek neslužbene", ali "sigurne" informacije.

 

 

Foto: 1. Grgur Zucko/PIXSELL

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 137 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Strah od ilegalnih migranata je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2018. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja