Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
Širenje istrage uslijedilo je desetak sati nakon što su stranke za nezavisnost Katalonije osvojile 70 od 135 mjesta
Optuženo dodatnih šest zagovornika nezavisnosti Katalonije
 

Katalonija

 

Novosti iz svijeta

 

Španjolsko državno odvjetništvo podiglo je jutros optužnicu protiv dodatnih šest zagovornika nezavisnosti Katalonije istaknuvši kako su prije dva mjeseca sudjelovali u pobuni protiv Španjolske.

 

Optuženi su za pripremu referenduma suprotnog ustavu, neposluh te izglasavanje nezavisnost pokrajine na sjeveroistoku Španjolske.

...

Širenje istrage na njih uslijedilo je desetak sati nakon što su u četvrtak navečer stranke za nezavisnost Katalonije osvojile 70 od 135 mjesta na izvanrednim izborima u toj pokrajini, što im omogućuje formiranje regionalne vlade.

Optužnica za pobunu proširena je na Artura Masa, nekadašnjeg predsjednika vlade Katalonije i aktualnog predsjednika Katalonske europske demokratske stranke (PDeCAT). Optužena je i Marta Rovira, broj dva Katalonske republikanske ljevice (ERC) čiji se predsjednik Oriol Junqueras već nalazi u pritvoru pored Madrida. Zastupnica antikapitalističke Kandidature narodnog jedinstva (CUP), Anna Gabriel, također je optužena, kao i njena stranačka kolegica Mireia Boya. Istraga je proširena i na Martu Pascal iz PDeCAT-a te Neus Loveras, predsjednicu Udruge gradova za nezavisnost.

Nakon što je 27. listopada u katalonskom parlamentu izglasano uspostavljanje samostalne republike Katalonije, optuženi su ministri tadašnje katalonske vlade i članovi parlamenta koji su dopustili glasovanje. Neki od njih se nalaze na uvjetnoj slobodi, neki u pritvoru, a neki su otišli u Belgiju te im prijeti uhićenje vrate li se u Španjolsku.

Svi su oni optuženi za pobunu protiv Španjolske jer su pripremali i poticali 5,5 milijuna Katalonaca na izlazak na referendum o nezavisnosti 1. listopada, koristili javni novac za njegovo održavanje te su se oglušili o nalog ustavnog suda koji je bio zabranio referendum. Referendum je održan unatoč intervenciji španjolske policije na biralištima. Na temelju rezultata tog referenduma u parlamentu je bila izglasana nezavisnost iako do nje nije došlo.

Španjolska vlada je dan kasnije raspustila katalonsku vladu, preuzela upravljanje katalonskom administracijom te sazvala prijevremene izbore. Na tim izborima, održanima u četvrtak, tri stranke za nezavisnost opet su osvojile većinu zastupničkih mjesta pa će imati 70 od 135 zastupnika. Ranije su ih imali 72, a za formiranje vlade ih je potrebno 68.

Pojedinačno je najviše mjesta osvojila stranka centra Građani, koja brani cjelovitost Španjolske, no s dobivenih 37 zastupnika ne može formirati vladu jer su ostale stranke za cjelovitost dobile premali broj mjesta.

Očekuje se kako će PDeCAT, koji je na izbore izašao u sklopu koalicije Zajedno za Kataloniju te osvojio 34 mjesta, ući u koaliciju s ERC-om i CUP-om. Te tri formacije radile su zajedno od zadnjih izbora 2015. s ciljem osamostaljivanja Katalonije.

 

 

Foto: 1. Izvor

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 365 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com