Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
Niti osam godina nakon presude vlasti nisu promijenile prijeporne odredbe Ustava i Izbornog zakona, a u međuvremenu je donesena i odluka Ustavnoga suda BiH koja je utvrdila diskriminiranje Hrvata
Međunarodni predstavnik u BiH traži izmjene Ustava i Izbornog zakona
 

BiH

 

Novosti iz svijeta

 

Visoki međunarodni predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko pozvao je u petak političare u toj zemlji da provedu presudu Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci što podrazumijeva potrebu promjene Ustava i Izbornog zakona kako bi se pripadnicima nacionalnih manjina omogućilo biranje u najviše institucije te zemlje, Predsjedništvo i državni Dom naroda.

 

"Kao članica Vijeća Europe i zemlja koja je uključena u proces stabilizacije i pridruživanja s Europskom unijom, BiH ima obvezu riješiti ovo pitanje. Ono neće nestati", napisao je Inzko povodom osme obljetnice od donošenja odluke u predmetu Sejdić-Finci.

...

Rom Dervo Sejdić i Židov Jakob Finci tužili su BiH pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu budući da se pripadnici manjina ne mogu kandidirati niti biti birani u Predsjedništvo BiH i državni Dom naroda što su odredbe Ustava BiH koji je sastavni dio Daytonskog mirovnog sporazuma, te Izbornog zakona te zemlje.

Niti osam godina nakon presude koja je donesena na današnji dan 22. prosinca 2009. vlasti nisu promijenile prijeporne odredbe Ustava i Izbornog zakona, a u međuvremenu je donesena i odluka Ustavnoga suda BiH koja je utvrdila diskriminiranje Hrvata prigodom izbora izaslanika u federalni Dom naroda.

Austrijski diplomat na čelu međunarodne uprave u BiH je u obraćanju naveo kako je moguća izmjena tih odredbi do sljedećih izbora predviđenih u jesen 2018. godine za što je međutim ostalo tek nekoliko mjeseci jer se izborni propisi ne mogu mijenjati manje od pet mjeseci od dana raspisivanja izbora. Visoki međunarodni predstavnik ocijenio je kako se radi o diskriminaciji manjina. Pojasnio je da 'svi građani imaju pravo na jednak odnos bez obzira na njihovo nacionalno ili vjersko podrijetlo, politička ili druga uvjerenja'.

 

 

Foto: 1. Twitter

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 216 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Strah od ilegalnih migranata je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2018. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja