Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 
Glasnogovornik Komisije Schines: Ponavljamo potrebu da se primijeni odluka tog arbitražnog suda

EK: Primijeniti odluku arbitražnog suda, spremni smo pomoći

 

Arbitraža

 

Novosti iz svijeta

 

 

Slovensko hrvatski arbitražni spor bit će jedna od glavnih tema razgovora novoizabranog slovenskog predsjednika Boruta Pahora u Bruxelessu. Pahor će kako je najavljeno u Ljubljani, od svojih bliskih sugovornika predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska i predsjednika Komisije Jeana-claudea Junckera tražiti da se Europska unija snažnije i aktivnije uključi u provedbu arbitražne presude o granici sa Hrvatskom.

 

Očekuje se da će Pahor nastupiti kao političar koji dubinski poznaje granični spor i povijesno otvoreno pitanje između dvije zemlje jer je kao slovenski premijer 2009. zajedno s tadašnjom hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor zaključio sporazum kojim je Arbitražni sud dobio mandat da utvrdi granice između dvije države. 

...

Iz Pahorovog ureda navode da bi angažiranje Europske komisije moglo pomoći u ispunjavanju preuzetih obveza. U Zagrebu smatraju da posredovanje treće strane nije dobrodošlo dok traju intenzivni bilateralni razgovori na ekspertnoj i političkoj razini. 

Uoči sastanka, glasnogovornik Europske komisije ponovio je koje je njezino stajalište. Pozicija Komisije jasna je od srpnja prošle godine, od kada ponavljamo potrebu da se primijeni odluka tog arbitražnog suda. Mi smo spremni ponuditi svoje stručne usluge i olakšati objema državama kako bi počeo primjeren i konstruktivan proces kojim bi se to pitanje jednom i zauvijek zatvorilo, rekao je glasnogovornik Europske komisije Margaritis Schinas. 

Europska je komisija u posljednja dva mjeseca, osobito nakon isteka roka za provedbu arbitražne odluke, pozivala na nastavak dijaloga o primjeni arbitražne odluke i na izbjegavanje bilo kakvih jednostranih postupaka koje bi doveli do incidenata na terenu ili usporili postignuti dijalog između dvije zemlje.

Glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas danas je uoči sastanka još jednom ponovio stav Komisije i dodao kako je pozicija Komisije jasna od srpnja prošle godine od kada "ponavljamo potrebu da se primijeni odluka tog arbitražnog suda". "Mi smo spremni ponuditi naše stručne usluge i olakšati objema državama kako bi započeo konstruktivan proces kojim bi se to pitanje jednom i zauvijek zatvorilo. To je naša pozicija i ona se nije mijenjala, izjavio je Schinas.

Za očekivati je da će glavna politička poruka slovenskog predsjednika danas u Bruxellesu biti da bi zaobilaženje ili izbjegavanje arbitražne presude pogoršalo slovensko-hrvatske odnose te da bi takav presedan mogao imati opasne i destabilizirajuće posljedice na ostale države zapadnog Balkana osobito one koji imaju neriješena granična pitanja.

 

Pahor i Juncker

 

Foto: 1. Izvor

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 508 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com