Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

PRESS

HELENA KRMPOTIĆ
32% Srba u duši su i dalje "Jugoslaveni"
TKO TO TAMO PLAČE?
 
Jugoslavija

 

 

Piše: Helena Krmpotić

 

Najnovija strategija simbolične izgradnje nacije u zemljama JI Europe otkrila je koliko se Hrvata danas osjeća Jugoslavenima - 2,8%. Više od 90 posto građana ponosno je što su Hrvati, a za bivšom, propalom državom najviše pate Srbi - njih čak 32 posto izjasnilo se da su u duši i dalje "Jugoslaveni".

 

Norvežani koji su platili cijelu priču prigodno su izostavili Sloveniju iz istraživanja, a otkrili su da za Jugom pate i u BiH i Makedoniji. Više od 60% Hrvata se nikada nije osjećalo Jugoslavenima, izjasnili su se katolicima (88%) i da hrvatski smatraju materinjim jezikom (94%).

 

 ...

Mislim da je ovo potonje dovoljan znak što misle o najnovijoj ideji zajedničkog jezika, za kojim, pretpostavljam, plače upravo ovih 2,8 posto Hrvata u Hrvatskoj koji se tako ne osjećaju. Ono što istraživači nisu objedinili u istraživanju provedenom na više od 10. tisuća ljudi su podaci koji bi objasnili i ove brojke koje se odnose na vapaje susjeda za "dobrom, starom Jugom".

Tako primjerice, nisu objedinili podatak koliko je Srba radilo u policiji i vojsci u Hrvatskoj, koliko su dobro živjeli u Lici recimo, i imali sve blagodati modernog društva dok su susjedna, hrvatska sela bila bez vode, struje i cesta.

Plač za Hrvatskom i Slovenijom od strane južnijih, siromašnijih republika nisu objasnili ni brojkama o punjenju državnog proračuna i BDP-a od strane Hrvatske i Slovenije (pokojni Marko Veselica dokazao je da je omjer bio 80/20 u korist Hrv i Slo i za to dobio 11 godina robije).

Hrvatska i Slovenija su bile i ostale meka za brojne Srbe, Kosovare, Makedonce, Bošnjake, što se vidi i danas, uključujući i modernu toleranciju prihvaćanja različitosti upravo tih naroda.

 

To nije bio slučaj s hrvatskim građanima, koji ni danas u Srbiji ne mogu učiti svoj jezik (sjetimo se provokacije s knjigama na ćirilici za hrvatsku djecu), a tek su prije 12 godina priznata nacionalna manjina. Većina ih se, da bi si olakšala život, prestala izjašnjavati kao Hrvati, dok hrvatski građani obilato financiraju manjinske zajednice iz proračuna, uključujući i njihove provokacije.

 

Photo: 1. static.lupiga.com

 

Helena Krmpotić

Autor: Helena Krmpotić

 

Helena Krmpotić

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 365 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Strah od ilegalnih migranata je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2018. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja