Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

PRESS

KOMENTAR
Sve hrvatske vlade desetljećima plesale kako je on svirao
 Todorić je 'de facto' upravljao državom Hrvatskom
 
Agrokor

 

 

PRESS: Komentar

 

 

Što bi poželio to bi i dobio

 

Vidim da je Todorić žestoko krenuo s objavama PR-a, iz čega se može zaključiti da se pokušava zaštititi od uhićenja.

 

Revizorska izvješća kažu Todorić je nezakonito prisvojio više od milijardu kuna. Računovodstvene makinacije teške su 5 milijardi kuna i itd...

...

 

No, premda je njegova uloga u prekomjernom zaduživanju Agrokora najveća, sve dosadašnje Vlade RH su krive, u najmanju ruku, zato što su godinama znali za stanje u toj tvrtci, no nisu ništa poduzimali.

 

Zbog čega?

Pa zato jer je Agrokor postavljao ljude u Vladi i u HNB-u, jer je Todorić upravljao, de facto, državom Hrvatskom. Još 2004. godine sam, kao saborski zastupnik, dobio informaciju da Todorić ne plaća mnogim radnicima zdravstveno i mirovinsko osiguranje.

Upitao sam tadašnjeg premijera Sanadera zna li išta o tome, a on je kazao da će provjeriti. Kasnije mi je potvrdio da je informacija točna. No dodao je kako mu je Todorić poručio da će Vlada RH, krenu li inspekcije u Agrokor, imati na cesti 50-tak tisuća ljudi. Ivica Todorić ima veliku moć, te da su sve hrvatske vlade (i HDZ-ove, ali i SDP-ove) desetljećima plesale kako je on svirao. Imao je ekonomsku moć, a s njom i izravnu političku moć neposrednog ili posrednog utjecaja na sve dosadašnje vlade.

 

 

Dovoljno je prisjetiti se da nije plaćao koncesiju za Smokvicu, no država ga ipak nije potjerala s tog otoka. To najviše govori o odnosu države prema Ivici Todoriću. Dapače, to je poželio to je dobio.


Sad dolazimo na DORH.

Opće je poznato da DORH nikada ništa slično nije do kraja istražio i procesuirao. Mnogi već godinama ukazuju na problem Agrokora, a DORH je kao i ostale institucije pravne države šutjele.


Dapače, uz medije i izvršnu vlast pomagale su, što posredno, što neposredno Todoriću.


U DORH-u i sami priznaju da im je ovo prezahtjevan slučaj te da nemaju dovoljno stručnog kadra da se pozabave istragom malverzacija oko Agrokora.

U normalnim i pravno uređenim državama, bilo bi normalno da državno odvjetništvo odradi ovaj posao. No u Hrvatskoj, gdje DORH nije nezavisan, već je ovisan o izvršnoj vlasti i gdje istrage i procesuiranje krivaca ovise prije svega o politici i političarima, smiješno zvuče tvdnje da sve treba prepustiti DORH-u!

 

Hrvatska nije do danas, na žalost, postala država vladavine prava i zato podržavam zahtjev za osnivanjem istražnog povjerenstva za Agrogor. Vjerujem, čak štoviše, da će to povjerenstvo na kraju i biti osnovano, premda je iluzorno očekivati da bi ono moglo do kraja rasvijetliti cijelu ovu aferu.

 

 

Možda će kroz istražno povjerenstvo javnost barem doznati mnoge do sada skrivene detalje, te  bismo još jednom mogli vidjeti u kojoj su mjeri i HDZ-ove, ali i SDP-ove vlade služile Ivici Todoriću i spuštale glavu pred Todorićem.

komentar

 

 

Foto: 1. UCM

 

 Autor: Pero Kovačević

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 345 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Strah od ilegalnih migranata je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2018. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja