Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
 
PRESS

 PRENOSIMO

"Hrvatska mora povećati transparentnost rada javnih tijela i uložiti znatne napore da vrati povjerenje građana u njihov rad"

Transparency: Korupcija u Hrvatskoj raširena pojava, nastavlja se negativni trend

 
Transparency International

 

PRESS

 

 

Indeks percepcije korupcije (IPK) Transparency Internationala (TI) za 2018. godinu, po kojem je Hrvatska ostvarila rezultat od 48 bodova i nastavila negativan trend, pokazuje da kontinuirani neuspjeh većine zemalja da značajnije obuzdaju korupciju pridonosi krizi demokracije diljem svijeta, objavio je u utorak TI.

- Hrvatska je na IPK 2018. ljestvici ostvarila rezultat od 48 bodova, što je znatno lošije od prosjeka zapadne Europe i Europske unije (koji iznosi 66) i pokazuje da se korupcija u javnom sektoru u Hrvatskoj smatra raširenom pojavom. Ovime je nastavljen negativan trend Hrvatske u usporedbi s 2017. i 2016. (kada je ostvarila 49 bodova), odnosno 51 bod u 2015., navodi TI. 

...

Ističe da "netransparentna imenovanja i postupci donošenja odluka te nedovoljna spremnost za rješavanje korupcijskih afera i/ili sumnji u korupciju pridonose padu povjerenja u rad Vlade". 

TI također kaže kako dodatno zabrinjava nedostatak strateških dokumenata, osobito u području odnosa prema medijima i civilnom društvu, kojima bi se vlast jasno odredila prema ključnim akterima koji prate političke procese.

- Ako želi zaustaviti negativan trend i približiti se prosjeku Europske unije, Hrvatska mora povećati transparentnost rada javnih tijela i uložiti znatne napore da vrati povjerenje građana u njihov rad.

- sadržaj se nastavlja -

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Transparency International kaže kako njegova analiza pokazuje da korupcija pridonosi globalnoj krizi demokracije.

- S obzirom na ugroženost brojnih demokratskih institucija diljem svijeta - kojima često prijete čelnici autoritarnih ili populističkih sklonosti - trebamo učiniti više da osnažimo mehanizme ravnoteže i kontrole i zaštitimo prava građana, izjavila je Patricia Moreira, generalna direktorica Transparency Internationala.

- Korupcija nagriza demokraciju i stvara začarani krug u kojem korupcija potkopava demokratske institucije, a tako oslabljene, one su manje sposobne kontrolirati korupciju, istaknula je.

Više od dvije trećine zemalja ostvarilo je rezultat ispod 50 bodova, s prosječnim rezultatom od svega 43 boda. Od 2012. samo je 20 zemalja, uključujući Argentinu i Obalu Bjelokosti značajno popravilo svoj rezultat, dok je 16 zemalja, među kojima su Australija, Čile i Malta, svoj rezultat značajno pogoršalo.

Danska i Novi Zeland na vrhu su Indeksa s 88 odnosno 87 bodova, dok su na začelju ljestvice Somalija, Južni Sudan i Sirija s rezultatima 10, 13 i 13 bodova. 

- Naše istraživanje dovodi u jasnu vezu postojanje zdrave demokracije i uspješno suzbijanje korupcije u javnom sektoru, izjavila je Delia Ferreira Rubio, predsjednica Transparency Internationala i dodala je kako je mnogo vjerojatnije da će korupcija cvasti tamo gdje su demokratski temelji slabi i gdje se nedemokratski i populistički političari mogu njome okoristiti za vlastiti boljitak.


 

Foto: 1.  TI

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: Hina

 

Prenosimo

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 393 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com