Učitavam... ZAVRŠNA ŽALBENA RASPRAVA NA SUDU U DEN HAAGU | Crne Mambe | Press

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

PRESS - UCMPRESS

UCM
Suđenje od velikog nacionalnog interesa nije praćeno u dovoljnoj mjeri
Završna žalbena rasprava na sudu u Den Haagu

Den Haag

Završna žalbena rasprava i pretres u posljednjem i najvećem predmetu pred Žalbenim vijećem Međunarodnog suda zakazana je za ponedjeljak, 20. ožujka 2017. i trajat će do utorka, 28. ožujka 2017.

 

Podsjetimo se, pretresno vijeće Međunarodnog suda je u prvostupanjskoj nepravomoćnoj presudi Jadranka Prlića, Brunu Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića proglasilo krivim za zločine protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja i teške povrede Ženevskih konvencija počinjene od 1992. do 1994. godine.

Prvostupanjskom presudom proglašeni su krivima za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu na čelu kojeg su bili hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak i general Janko Bobetko.

Završna žalbena rasprava i pretres će početi uvodnim napomenama predsjedavajućeg suca u ponedjeljak, 20. ožujka. Prvih šest dana pretresa bit će određeni za žalbe svakog od optuženih, nakon čega će posljednjeg dana svoju žalbu iznijeti tužilaštva. Na kraju pretresa, u utorak, 28. ožujka, svaki od šestorice žalitelja imat će priliku osobno se obratiti Žalbenom vijeću. Zakazano je da pretresi počinju u 9:30 sati svakog dana, s tim da će pretres posljednjeg dana početi u 9:00 sati.

 

Predmet Praljak, Prlić, Petković, Stojić, Ćorić i Pušić jedan je od najdužih i najkompliciranijih predmeta vođenih pred Međunarodnim sudom koju je hrvatska javnost slabo pratila, kao i službena hrvatska vlast.

 

Suđenje je počelo 26. travnja 2006. godine. Tužilaštvo je završilo izvođenje svojih dokaza 24. siječnja 2008. nakon što je predstavilo dokaze 249 svjedoka. Izvođenje dokaza obrane počelo je 5. svibnja 2008. i završeno je 17.svibnja 2010. nakon što su predstavljeni dokazi 77 svjedoka. Bilo je ukupno 465 dana suđenja, a završne riječi su iznošene od 7. veljače do 2. ožujka 2011. Presuda Pretresnog vijeća, izrečena 29. svibnja 2013, sadrži vise od 2.600 strana, uključujući i izdvojena i djelomično suprotna mišljenja predsjednika vijeća suca Antonettija i suca Trechsela.

 

Prvostupanjskom presudom Prliću je izrečena kazna od 25 godina zatvora, Stojiću, Praljku i Petkoviću od 20, Ćoriću od 16 i Pušiću od 10 godina zatvora.

 

 

PRESS - UCM

 

 Foto: UCM

 

 

Autor: Pero Kovačević

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 208 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Fizičku kondiciju održavam:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2018. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja