Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

PRESS

UCM
Johnstone: HRM je pouzdan i kompetentan partner

Zapovjednik MARCOM-a u posjetu HRM-u i Splitu

 

MARCOM

 

PRESS

 

 

Zapovjednik MARCOM-a, Savezničkog pomorskog zapovjedništva NATO-a (Allied Maritime Command) u Northwoodu (UK) viceadmiral Clive CC Johnstone boravio je u srijedu i četvrtak, 26. i 27. rujna 2017., u posjetu Hrvatskoj ratnoj mornarici (HRM) Oružanih snaga RH (OS RH) i gradu Splitu.

 

Tijekom radnog posjeta prezentirana je struktura snaga HRM-a OS RH, misija, sposobnosti i zadaće, provedba međunarodne suradnje te ključni projekti modernizacije. Razgovaralo se i o obvezama i zadaćama HRM-a OS RH, kao dijela pomorskih snaga NATO-a u provedbi aktivnosti u cilju postizanja i održavanja pomorske sigurnosti, prvenstveno u području Jadrana i Sredozemnog mora. 

...

"Razgovarali smo o tomu kako unaprijediti vježbe na moru kako bismo zajednički mogli djelovati kada budemo sudjelovali u budućim operacijama", rekao je zapovjednik HRM-a OS RH kontraadmiral Predrag Stipanović i pritom podsjetio da brodovi NATO-saveza posjećuju luke u Hrvatskoj. "Viceadmiral Johnstone se odazvao našem pozivu i posjetio nas kako bismo mu prezentirali svoje sposobnosti i mogućnosti s kojima HRM raspolaže", rekao je kontraadmiral Stipanović dodavši kako naša iskustva koja smo dosad imali u sudjelovanju u operaciji "Triton" i prevoženju snaga sigurno biti od koristi za buduću suradnju.

Zapovjednik MARCOM-a viceadmiral Clive CC Johnstone istaknuo je važnost HRM-a za osiguranje stabilnog okružja u Jadranskom moru, naglasivši kako ona značajno doprinosi i može još više doprinijeti cjelokupnom sustavu kolektivne obrane kada je riječ o mornaričkim snagama. "U nastojanjima HRM-a da se u okviru svojih mogućnosti približi aktivnom doprinosu u savezničkim operacijama na Mediteranu vidi se osobit napredak, što je potvrđuje kao pouzdanog i kompetentnog partnera", rekao je viceadmiral Johnstone. 

Drugog dana posjeta, viceadmiral Johnstone posjetio je Satniju za održavanje raketnog naoružanja u vojarni "Sv. Juraj" u Žrnovnici, raketnu topovnjaču RTOP-41 "Vukovar", spasilački brod SB-73 "Faust Vrančić" te Operativno središte HRM-a OS RH. U sklopu dvodnevnog posjeta Republici Hrvatskoj, zapovjednik MARCOM-a posjetio je Split i Trogir.

Savezničko pomorsko zapovjedništvo (MARCOM) središnje je zapovjedništvo pomorskih snaga NATO-a, a zapovjednik MARCOM-a glavni je savjetnik Saveza za pomorsku komponentu. Uz zapovjedništva kopnene i zračne komponente (LANDCOM & AIRCOM), MARCOM izravno odgovara NATO zapovjednim operacijama (ACO), koji se nalazi u Monsu (Belgija).

 

MARCOM

 

 

 

 

PRESS - UCM

 

 Foto: 1. HRM

 

 

Priredio: UCM

Izvor: morh.hr

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 280 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com