Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

PRESS

UCM
Prvi festival u Hrvatskoj posvećen kravati

Svjetski dan kravate

 

kravata

 

PRESS

 

 

 

Ustanova 'Academia Cravatica' uz središnju proslavu Svjetskog dana kravate ove godine prvi put organizira i Festival posvećen kravati koji će se od 14. do 18. listopada održati u Zagrebu s nizom javnih aktivnosti i programa koji slave kravatu kao pokretnu hrvatsku, ali i europsku i svjetsku baštinu. Cilj je Festivala širenje svijesti o tome da je Hrvatska 'domovina kravate', a Zagreb 'prijestolnica kravate'.

Dani kravate počinju današnjim postavljanjem kravata i rubaca na četrdesetak zagrebačkih spomenika, skulptura i bisti znamenitih i povijesnih ličnosti, pa će kravatu dobiti skulpture bana Josipa Jelačića, Kralja Tomislava, Augusta Šenoe, Marije Jurić Zagorke, Većeslava Holjevca, Petrice Kerempuha i mnogih drugih.

...

Svečano službeno otvaranje Festivala Dani kravate održat će se u 18 sati uz fontanu na križanju Vukovarske i Hrvatske bratske zajednice, uz nastup bubnjarskog orkestra Počasne satnije Kravat - pukovnije i postrojavanje vojnika Kravat - pukovnije, te uz svjetlosne projekcije na temu Grad Zagreb Prijestolnica kravate koje će obasjavati fontanu sve do završetka Festivala.

Završnicu prvog dana Festivala obilježit će cjelovečernji Kravata Party na Opatovini, u pivnicama 'Tolkiens's House' i 'Veliki Tolk', uz obavezni dress-code kravatu ili rubac. 

U nedjelju, 15. listopada na Trgu Svetog Marka građane očekuje povijesno - vojni spektakl 'Velika smjena straže' Zdruga povijesnih postrojbi s kravatom kojega će predvoditi Kravat-pukovnija, a u kojem će sudjelovati preko 60 pripadnika povijesnih postrojbi. Uz Kravat-pukovniju, središtem Zagreba prodefilirat će Počasna zaštitna bojna Oružanih snaga, Turopoljski banderij Plemenite Općine Turopoljske i Zrinska garda Čakovec.

U srijedu, 18. listopada, središnja proslava Svjetskog dana kravate održat će se na Europskom trgu na kojem će u 17 sati biti postavljena umjetnička instalacija Hrvatsko-europska kravata autora Dinka Domaćinovića, uz prigodan i slavljenički program, a svemu će prethoditi Smjena straže Kravat-pukovnije na Trgu Svetog Marka kojom će Kravat-pukovnija i službeno završiti ovogodišnju sezonu smjene straže.

Festivalu Dani kravate pridružit će se ove godine i zagrebački 'Nažigači' (onaj koji po dužnosti obilazi i pali svake večeri plinske svjetiljke gradske rasvjete-užigač) koji će uz svoje uniforme tijekom Festivala nositi kravate, a isto će učiniti i djelatnici Gradske čistoće u užem središtu grada uz poruku "Beli Zagreb grad. Premda terminski izvan Festivala, izložba "Hrvati, Francuzi i kravata" koja će u organizaciji 'Academie Cravatice' biti postavljena u Medijateci Francuskoga instituta od 6. do 11. studenoga svojim sadržajem naglašava 350. obljetnicu imenovanja kravate i 350. obljetnicu njenoga ulaska na velika vrata visoke mode.

Festival Dani kravate prvi je festival u Hrvatskoj posvećen kravati, a kao zagrebačka festivalska turistička atrakcija trebao bi, nakon ovog premijernog izdanja, postati tradicionalan.

 

Hrvatski sabor iskazao je kravati posebnu počast, proglasivši godine 2008., upravo 18. listopada Danom kravate. Od tada se Dan kravate svake godine 18. listopada svečano obilježava kao Svjetski dan kravate u Hrvatskoj, a tijekom proteklih godina njegovo je obilježavanje započelo u raznim dijelovima svijeta. Ove će mu se godine uz potporu Hrvatskog svjetskog kongresa pridružiti i mnogi hrvatski iseljenici.

 

PRESS - UCM

 

 Foto: 1. Anto Magzan/PIXSELL

 

Priredio: UCM

Izvor: Hina/HRT

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 485 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Strah od ilegalnih migranata je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2018. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja