Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

PRESS

UCM
Prije 27 godina hrvatska repka odigrala prvu utakmicu i pobijedila SAD (2:1)

Obljetnica povijesne utakmice Hrvatska - SAD

 

Nogomet

 

PRESS: Sport

 

 

NOGOMET 

 

 

Na današnji dan prije 27 godina hrvatska nogometna reprezentacija je odigrala prvu utakmicu pobijedivši na stadionu Maksimir pred 30.000 gledatelja Sjedinjene Američke Države 2:1.


Tada su pod vodstvom izbornika Dražana Jerkovića u crveno-bijelim dresovima s danas diljem svijeta prepoznatljivim kvadratićima zaigrali Dražen Ladić, Zoran VulićDrago ČelićDarko DražićVlado KasaloSaša PeršonKujtim Shala, Zlatko KranjčarIvan CvjetkovićAljoša Asanović Marko Mlinarić te pričuve Tonči GabrićGregor Židan Mladen Mladenović.

...

Povijesni prvi pogodak za Hrvatsku postigao je Aljoša Asanović u 29. minuti, a četiri minute poslije Ivan Cvjetković zabio je za 2:0. Počasni pogodak za Amerikance postigao je Dayak u 80. minuti. Kapetan hrvatske reprezentacije bio je Zlatko Kranjčar, a za najboljeg igrača proglašen je Marko Mlinarić, kojemu je nagradu uručio doajen novinarstva Mladen Delić.

Gostovanje reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država imalo je značajan politički, a ne samo sportski značaj, bilo je to svojevrsno prvo međunarodno priznanje Hrvatske. Utakmica je odigrana u sklopu proslave vraćanja spomenika banu Josipu Jelačiću za zagrebački središnji trg. Utakmica se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana igrala na stadionu Maksimir dan poslije postavljanja spomenika, 17. listopada 1990. 

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza tada je bio Mladen Vedriš, glavni tajnik Duško Grabovac, a glasnogovornik Darko Tironi. Važne uloge u nimalo laganoj organizaciji utakmice i prikupljanju dozvola odigrali su tadašnji glavni tajnik Nogometnog saveza Jugoslavije Ante Pavlović, kao i tadašnji direktor reprezentacije Zorislav Srebrić, današnji viši savjetnik predsjednika HNS-a.

U organizaciji utakmice još su značajan doprinos dali Rudolf SabljakJure Klarić, Vinko HotkoIvan Opačak i mnogi drugi. Prvi stožer hrvatske reprezentacije činili su i treneri KobešćakGrnja Lukarić, liječnik dr. Krmpotić te fizioterapeuti Vrcić Donadić.

Na utakmici je promoviran i dres hrvatske reprezentacije, koji će postati  jedan od najvećih hrvatskih brandova uopće. Taj prvi dres dizajnirao je akademski slikar Miroslav Šutej, kao i plakat za dvoboj. Prije same utakmice priređen je bogati program. Bilo je tu velikih balona aeronautičkog društva Coning iz Varaždina, u velikom mimohodu prodefilirali su 110 sinjskih momaka i vitezova viteškog alkarskog društva, šibenska limena glazba, folklorni ansambli KUD-ova "Petar Zrinski" iz Vrbovca i "Ivo Lozica" iz Lumbarde na Korčuli u narodnim nošnjama, te viteško društvo "Kumpanija" iz Blata na Korčuli.

U glazbenom programu su nastupili Dubrovački trubaduri, Krunoslav Cigoj Tomislav Ivčić, a u poluvremenu je nastupilo i Prljavo kazalište.

 

PRESS - UCM

 

 Foto: 1. Izvor

 

Priredio: UCM

Izvor: HRT 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 252 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com