Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

PRESS

UCM
Ova kuća je simbol nacionalnoga ponosa, u njoj će biti sjedište hrvatskih udruga, mjesto susreta i okupljanja

Srbija počela pripreme za otkup rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu

 

Petrovaradin

 

PRESS

 

 

 

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Slaven Bačić izjavio je u srijedu da su s predstavnicima srbijanske vlade počeli konkretni dogovori oko otkupa i preuređenja rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu. 

 

„Dan poslije objave srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića kako će hrvatskoj manjini biti uplaćeno pola milijuna eura za otkup i preuređenje kuće, održan je sastanak s državnim tajnikom i predstavnikom novosadskog zavoda za zaštitu spomenika. Sljedeći sastanak bit će za mjesec dana, do kada bi trebali biti završeni pregovori s vlasnicima stanova u objektu oko cijene otkupa“, objasnio je Bačić. 

...

Rodna kuća bana Josipa Jelačića, u podnožju petrovaradinske tvrđave, trebala bi biti mjesto okupljanja mjesnih, ali i svih ostalih Hrvata u Vojvodini. 

 

Predsjednik hrvatske udruge „Jelačić“ Petar Pifat kaže kako je u planu otkup stana koji ima izlaz na balkon iznad kojega je postavljena spomen ploča posvećena banu Jelačiću, kao i podruma i prizemlja kuće, koji su u vlasništvu pravne osobe. 

 

Postupak srbijanskih vlasti pozdravio je i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov

„Hrvati u Srbiji su s velikim zadovoljstvom primili informaciju srbijanskoga predsjednika Aleksandra Vučića o osiguranju potrebnih, nemalih financijskih sredstava iz državnoga proračuna za obnovu rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu“, naveo je Žigmanov. 

 

Dodao je da vodstvo hrvatske manjine ocjenjuje „da se na ovaj način, partnerski i u dobroj vjeri, uz uključenost i predstavnika vlasti Republike Hrvatske, najbolje rješavaju problemi s kojima se suočavaju Hrvati u Srbiji, a tiču se realizacije prve točke Subotičke deklaracije, koja su prošle godine potpisali Grabar Kitarović i Vučić“.

Hrvatska predsjednica i tadašnji srbijanski premijer potpisali su u ljeto 2016. u Subotici Deklaraciju o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja između Republike Hrvatske i Republike Srbije. 

Jedna od točaka Deklaracije odnosi se na otkup i preuređenje rodne kuće bana Josipa Jelačića, kao objekta od posebnog značaja za hrvatsku manjinu u Vojvodini i Srbiji. 

 

Kuća je izgrađena 1745. godine. Na povijesno značenje objekta u Petrovaradinu ukazuje spomen-ploča, obnovljena u listopadu 2001. u povodu obilježavanja 200-te obljetnice rođenja najpoznatijeg hrvatskog bana. 

Fasada objekta obnovljena je 2012. 

 

Hrvatska manjina, svake godine u susjednoj crkvi, gdje je on kršten, 19. listopada proslavlja obljetnicu rođenja bana Josipa Jelačića. 

 

PRESS - UCM

 

 Foto: 1. anillustratedhistoryofslavicmisery.wordpress.com

 

Priredio: UCM

Izvor: Hina

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 328 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Strah od ilegalnih migranata je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2018. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja